Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Жива спадщина України»: в Національному музеї народної архітектури та побуту відбувся перший форум, присвячений нематеріальній спадщині

7 вересня у Національному музеї народної архітектури та побуту України відбувся перший на національному рівні форум «Жива спадщина України». Подія пройшла в рамках дводенного фестивалю «Жива культура — живий світ», присвяченому українській нематеріальній культурній спадщині.

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

«Ідентичність – це саме те, що прагне зруйнувати ворог. Його не цікавлять наші території чи навіть наші життя. Коли сучасний агресор путін заявляє про денацифікацію, він фактично говорить про знищення усього українського. Я б хотів, щоб усі ми пам’ятали: нині український Кобзар перебуває на передовій, і головне завдання нашого міністерства – знайти способи, щоб це стало зрозуміло всьому світу», – зазначив Міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький.

Форум зібрав практиків, носіїв та партнерські організації, пов’язані з охороною нематеріальної культурної спадщини для напрацювання спільних рішень та обговорення питань, пов’язаних з реалізацією політики з охорони НКС.

«Сьогодні перед нами стоїть багато викликів, які нам усім долати разом – кожному на своєму місці. Міністерство нині працює над реєстром майстрів народного декоративно-прикладного мистецтва. Маємо також розширити реєстр об’єктів нематеріальної культурної спадщини й зробити з нього національну нематеріальну культурну вікіпедію. Але, що головне – треба заходити в школу, в освіту. ЮНЕСКО в цьому теж наш надійний партнер», – сказав Перший заступник Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Експерти обговорили сучасні підходи до визначення та документування нематеріальної спадщини, а також її роль у формуванні національної ідентичності.

«Нематеріальна культурна спадщина – дуже крихка з одного боку, але з іншого боку – вона дуже важлива для існування, особливо громад. І конвенція ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини якраз наголошує на двох напрямках охорони нематеріальної культурної спадщини. По перше, це необхідність документалізації, проведення інвентаризації, оскільки нематеріальна культурна спадщина справді дуже крихка і потребує дослідження, документалізації, щоб її зберігати. Другий напрямок – це передача знань, для того, щоб підтримати й розвивати нематеріальну культурну спадщину, щоб вона розвивалася в нашому суспільстві на рівні громади і продовжувала існувати», – сказала голова Бюро ЮНЕСКО К’яра Бардескі.

Представники різних секторів обмінялися досвідом та напрацювали спільне бачення для ефективної співпраці в сфері охорони НКС. Йшлося також про актуальні питання правового регулювання сфери та шляхи вдосконалення законодавства.

Учасники форуму підкреслили важливість НКС для збереження української ідентичності, зокрема й регіональної, та креативних індустрій в цілому. Крім того, вони відзначили освітню функцію спадщини, її об’єднавчу функцію та акцентували на необхідності популяризації НКС серед людей та у всьому світі. Йшлося також і про цифровізацію спадщини.

«Цифрова трансформація – це не лише про збереження, а й про популяризацію культурної спадщини», – акцентувала заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар.

Також вона розповіла про те, що в Україні створюється Реєстр музейного фонду України. Це державний безкоштовний інструмент, створений для зручності, прозорості та швидкості роботи не тільки працівників музеїв та МКІП, а й для всіх охочих дізнаватися про українську культурну спадщину.

Своєю чергою профільне Міністерство продемонструвало свою відкритість до діалогу та співпраці з усіма зацікавленими сторонами у сфері охорони НКС.

«Минулого року ми започаткували цей фестиваль, який стане традиційним, щорічним фестивалем в нашому музеї. Однією з головних задач Національного музею народної архітектури та побуту є саме збереження, вивчення і популяризація нематеріальної культурної спадщини України», – підкреслила генеральна директорка Національного музею народної архітектури та побуту України Оксана Повякель.

Нагадаємо, на фестивалі гості можуть познайомитися з різноманітними проявами живої спадщини з різних регіонів України, поспілкуватися з носіями, спробувати свої сили на майстер-класах, дізнатися про значення нематеріальної культурної спадщини у житті сучасної України.

Вас може зацікавити

«Українська книжкова поличка» з’явилася у бібліотеці португальського міста Порту

«Українська книжкова поличка» з’явилася у бібліотеці португальського міста Порту

Уряд вніс до Держреєстру нерухомих пам’яток об’єкт культурної спадщини національного значення «Поле бою: Битва за Мощун»

Уряд вніс до Держреєстру нерухомих пам’яток об’єкт культурної спадщини національного значення «Поле бою: Битва за Мощун»