Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Злочини росії проти культурної спадщини України знаходять справедливий осуд на міжнародному рівні, – Ростислав Карандєєв

21 вересня в Києві розпочався Форум «Українська культурна спадщина», на якому представники міжнародних організацій, української влади та експерти обговорили концептуальний вимір культурної спадщини, міжнародний та український досвід захисту культурної спадщини під час війни, способи документування злочинів здійснених росією проти України, а також питання цифровізації та адвокації у цьому контексті.

Переглянути фотоальбом

Форум організовано Програмою сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні у співпраці з ЮНЕСКО та МКІП.

«Мета агресора – знищити українську ідентичність – усе, що робить нашу націю унікальною – нашу мову, традиції, історичну та культурну спадщину. Доказ тому – численні воєнні злочини проти культурної спадщини. Ми сьогодні маємо великий виклик не просто документувати ці злочини, а й здійснювати роботи з реставрації та відновлення функціонування наших пам’яток. Злочини росії в Україні знаходять справедливий осуд на міжнародному рівні. Ми вдячні, що іноземні партнери поділяють нашу позицію. Дякую фонду USAID, бюро UNESCO, усім міжнародним донорам, які допомагають відновити, зберегти й урятувати нашу ідентичність, а отже, і нас самих», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Він також зазначив, що Україна очікує розширення співпраці з міжнародними організаціями щодо розробки актуальної методики оцінки збитків. 

Крім того, т.в.о Міністра розповів про знакову виставку ЮНЕСКО «Розбудова миру та стійкості через культуру: перетин культури, кризи та сталого розвитку», яка відкрилась в рамках заходів 78-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. Її відкрили дружина Президента Україні пані Олена Зеленська спільно з генеральною директоркою ЮНЕСКО Одрі Азулє в Нью-Йорку. Ця виставка як і безліч інших міжнародних заходів привертають увагу до того, що російський напад робить із культурними пам’ятками в Україні.

«Навіть у воєнний час українці доводять, що культурне життя є критично важливим для підтримання духу нації та єдності, а зміцнення української культури потребує підтримки, зосередженої спільної праці представників влади, громадянського суспільства, приватного бізнесу та української творчої спільноти. Це вимагає, щоб ми були не лише поціновувачами української культури. Ми також мусимо діяти», – зазначила заступниця директора Місії USAID в Україні Теодора Делл.

Вона також розповіла, що USAID та США допомагають українському інституту стратегічних досліджень, який документує шкоду завдану українським культурним пам’яткам, здійснює міжнародну адвокацію з метою їхнього захисту. USAID також сприяє промоції унікальних аспектів історичної та сучасної української культури крізь призму музики, театру, культурних традицій та збереження пам’яток архітектури, співпрацює з діячами мистецтва та культури. 

«Щоб підтримати Україну, Державний департамент США виділив 7 мільйонів доларів на реалізацію своєї ліцензії з реагування на надзвичайну ситуацію у сфері культурної спадщини. У співпраці з Урядом, ми розвиваємо досвід двох десятиріч участі США у захисті культурних пам’яток завдяки фонду Посла зі збереження культурної спадщини», –  додала заступниця директора Місії USAID в Україні Теодора Делл.

Під час форуму його учасники в групах обговорять методи та стратегії збереження української культурної спадщини. Також відбудуться презентації міжнародних донорських та державних програм у сфері охорони культурної спадщини та спільне обговорення вдосконалення законодавчої бази й визначення шляхів подальшого сприяння ефективній охороні культурної спадщини.

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора