Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Sound of Ukraine»: Львівський симфонічний оркестр зіграв благодійний концерт у Берліні

13 грудня у Великій залі Берлінської філармонії відбувся гала-концерт проєкту «Sound of Ukraine» за участі шести видатних жінок з України та Німеччини, а саме: Богдана Півненко (скрипка), Віоліна Петриченко (рояль), Мала Ємде (акторка), Корнелія Ланц (співачка), Орелі Брос (авторка книги «Світло з темряви: листи українських жінок вільному світу») та продюсерка і авторка проєкту Ірина Френкель (керівниця концертної агенції «OPEN MUSIC PROJECT»),  розповіли світу про Україну через призму жіночої долі та висвітлили необхідність захисту українських митців.

В залі можна було побачити депутатів Бундестагу, послів дипломатичних місій країн світу. Зокрема, захід відвідали віцепрезидентка Бундестагу Катрін Ґерінґ-Екхардт, Посол України в ФРН Олексій Макеєв  та інші.  

13 грудня був день народження українського композитора Миколи Леонтовича. Тому «Щедрик» став основним лейтмотивом цього вечора. Про історію колядки можна було дізнатися на стендовій виставці, яку в фойє філармонії організувало представництво Українського інституту в Німеччині. Його керівниця Катерина Рітц-Ракул бачить своїм завданням доносити до німців різноманіття української культури, щоб про Україну думали не лише в контексті війни, яку веде зараз проти неї росія, а як про прекрасну країну з багатою культурою та традиціями. Авторкою виставки є відома дослідниця теми культурної дипломатії Тіна Пересунько. 

Програма концерту презентувала українські та європейські світові шедеври. Під орудою Теодора Кухара пролунали увертюра Євгена Станковича «Ніч перед Різдвом», концерт для скрипки з оркестром Яна Сібеліуса та симфонія № 9 «З нового світу». Виступ музикантів Львівської Національної філармонії оркестру був блискучим,  про що свідчили овації, які вибухали після кожного твору.

Для фіналу концерту було створено новий твір. Володимир Сивохип зазначив: «Глядачі почули наш «Шедрик» у новому аранжуванні, саундтрек до книги «Світло з темр’яви. Листи українських жінок вільному світу» – «Call me freedom», створений Джері Хайл та відомої німецької колядки «Тиха ніч». 

Mala Emde, німецька акторка, стала голосом українських жінок, прочитавши два листи: жінки з Маріуполя – Крістини Паріоті та жінки з Чернігова. Володимир Сивохип, Народний артист України, диригував цим важливим фіналом, який поставив драматичну крапку концерту.

Благодійний гала-концерт відбувся на підтримку БФ «Український мистецький ренесанс».

Партнери концерту: Посольство України в Берлині, Український інститут в Берліні, Посольство США в Берліні, Благодійний фонд NORD UKRAINA .UA, Львівська обласна  військова державна адміністрація, Elisabeth Sandmann Видавництво, Heinrich Böhl Stiftung, Hilton Group, ValFair Concert, Віче Берлін.

Організатори концерта: Концертна агенція «OPEN MUSIC PROJECT» у співпраці  з Львівською Національною філармонією.

Вас може зацікавити

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

У Києві відбулась прем’єра документального фільму «Форма вогню» про роботу рятувальників у Херсоні

У Києві відбулась прем’єра документального фільму «Форма вогню» про роботу рятувальників у Херсоні