Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП вимагає припинити будівельні роботи біля будинку-пам’ятки на Володимирській

Міністерство культури та інформаційної політики звернулося до поліції щодо виконання припису КМДА з вимогою припинити проведення будь-яких будівельних робіт на земельній ділянці за адресою: вул. Володимирська, 95/42 у місті Києві. Припис стосується й зони охорони пам’ятки архітектури місцевого значення «Будинок прибутковий Марії Станіславської».

Будівельні роботи в історичному місці виконувались з порушенням вимог законодавства. Будівельники не мали письмового дозволу Департаменту охорони культурної спадщини виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), а також погодженої науково-проектної документації.

Внаслідок будівельних робіт в безпосередній близькості до пам’ятки архітектури місцевого значення будинок на Володимирській пошкодили. Раніше забудовники проігнорували заборону КМДА про припинення будівництва. 

Нагадаємо, ділянка знаходиться в межах Центрального історичного ареалу Києва. Його межі та режими визначені Історико-архітектурним опорним планом Києва та затверджені наказом МКІП.

Спочатку будинок був внесений до Переліку як щойно виявлений об’єкт культурної спадщини, а 16 червня 2023 року він внесений до Реєстру нерухомих пам’яток як пам’ятка архітектури місцевого значення.

З цього моменту пам’ятка, її територія та зона охорони перебувають під захистом держави. Будь-які дії, зокрема і будівельні роботи повинні враховувати вимоги до збереження такої пам’ятки, що визначені Законом України «Про охорону культурної спадщини».

Вас може зацікавити

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

Забезпечення прав працівників Державної бібліотеки України для юнацтва під час реорганізації – пріоритет для МКІП

Забезпечення прав працівників Державної бібліотеки України для юнацтва під час реорганізації – пріоритет для МКІП