Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Парижі презентували проєкт про руйнування культурної спадщини України в умовах війни

Днями у Парижі відбувся захід «Культурна спадщина постраждалої від війни України», під час якого було представлено результати майже річної роботи з документування порушень міжнародного гуманітарного права у сфері захисту культурної спадщини, відповідно до Гаазької конвенції 1954 року та двох протоколів до неї (1954 та 1999 рр). До заходу, під час якого обговорили питання пошкоджень та руйнувань об’єктів культурної спадщини на тимчасово окупованих територіях Херсонської, Луганської, Донецької, Запорізької областей та Автономної Республіки Крим, долучилася представниця Департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України Ліна Дорошенко. 

Під час заходу виступили Кріста Піккат, директорка Управління з питань культури та надзвичайних ситуацій Секретаріату, та Еміне Джапарова, перша заступниця Міністра закордонних справ України, голова Національної комісії України з питань ЮНЕСКО. Після цього Ельміра Аблялімова-Чийгоз, Денис Яшний, Олександр Симоненко та Сергій Теліженко представили результати свого дослідження щодо моніторингу стану об’єктів культурної спадщини на тимчасово окупованих територіях.

Ліна Дорошенко, завідувачка сектору з питань моніторингу ситуації на тимчасово окупованих територіях, виступила із доповіддю про поточні виклики, визначивши важливість спільної роботи громадського сектору, органів влади та міжнародних партнерів у збереженні культурної спадщини України.  А також, закцентувала увагу на загрозах, які наразі існують для археологічної спадщині.

«Культурна спадщина України є унікальною та невід’ємною складовою всесвітнього спадщини, і навіть часткова її втрата стане справжньою трагедією не лише для українського народу, але й для всього світу. Я вірю, що співпраця з громадськими організаціями, такими як «Кримський інститут стратегічних досліджень», а також підтримка світової спільноти, зокрема ЮНЕСКО, допоможе розробити ефективні механізми збереження культурної спадщини України. Адже Україна, як жертва російської збройної агресії, особливо відчуває гостру потребу у посиленні міжнародних зусиль для захисту своєї національної та світової спадщини, забезпечуючи її збереження для майбутніх поколінь», – зазначила вона.

Завідувачка сектору також поінформувала про масштаби розграбування та знищення культурних цінностей російськими окупантами, кількість яких досі залишається невизначеною. Проте МКІП продовжує фіксувати пошкодження об’єктів культурної інфраструктури та спадщини. Заплановано також впровадження навчальних програм для військових з метою дотримання норм міжнародного гуманітарного права та збереження культурних цінностей під час війни, і робота над збереженням культурних цінностей на територіях, що постраждали від руйнування дамби Каховської ГЕС.

Захід «Культурна спадщина постраждалої від війни України» був організований у Парижі Громадською Організацією «Кримський інститут стратегічних досліджень» та Інститутом археології НАНУ за підтримки Міністерства закордонних справ України, Міністерства культури та інформаційної політики України  та за сприяння Інституту археології НАНУ. Координацією заходу займався заступник постійного представника України при ЮНЕСКО Микола Мовчан.

Вас може зацікавити

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв