Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Українська мова має утвердитись в усіх сферах суспільного життя максимально швидко, – Ростислав Карандєєв

24 квітня під головуванням т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва та Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя відбулась онлайн-нарада щодо реалізації Державної програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя. 

«Мова є фундаментом нашої культури, основою нашої ідентичності та спадщини. Саме тому ми повинні з усією серйозністю підходити до питань її підтримки та розвитку. Сподіваюсь, що ця нарада стане платформою для обміну ідеями та досвідом. Дуже важливо, аби ця програма не тільки існувала на папері, а була успішно втілена в життя», – сказав Ростислав Карандєєв. 

Обговорення присвятили уточненню плану заходів програми розвитку української мови. Крім того, кожному відповідальному органу пропонується розробити і затвердити власний розпорядчий акт, що деталізує заходи програми. Документи мають включати механізми реалізації програми, відповідальність за кожен напрямок, а також строки виконання. При плануванні бюджетів на наступний фінансовий рік відповідальні органи мають передбачити фінансування для заходів, пов’язаних з виконанням програми. 

Наступну нараду проведуть для перегляду стану виконання програми та, за потреби, внесення коректив у план заходів.

Нарада відбулась за участю представників Міністерства у справах ветеранів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства закордонних справ України, Національної академії наук України, Українського інституту книги, Українського інституту національної пам’яті, Національної комісії зі стандартів державної мови, Національної суспільної телекомпанії України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, УКФ, Київської міської та обласної військової адміністрацій.

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року ВРУ ухвалила один з найголовніших законодавчих актів – Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Він сприяв швидкому поширенню українського слова в усіх сферах суспільного життя на всій території України й відіграв важливу роль у зміцненні української державності. Завдяки Закону створені дві головні мовні інституції країни: діють Уповноважений із захисту державної мови та Національна комісія зі стандартів державної мови.

До п’ятої річниці прийняття Закону цьогоріч Уряд ухвалив розроблену МКІП Державну цільову національно-культурну програму забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року.

Вас може зацікавити

Республіка Польща подарувала автомобіль Музеєві війни

Республіка Польща подарувала автомобіль Музеєві війни

У Музеї просто неба відновили унікальний 100-річний вітряк з Херсонщини

У Музеї просто неба відновили унікальний 100-річний вітряк з Херсонщини