Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Вільнюс виділить 300 тисяч євро на реконструкцію театру імені Тараса Шевченка у Дніпрі – повідомляє LTR.lt

Вільнюське самоврядування виділить 300 тисяч євро на реконструкцію театру імені Тараса Шевченка у Дніпрі, повідомив у п’ятницю мер столиці Литви Валдас Бенкунскас – зазначає LTR.lt

«Ми готові виділити 300 тисяч євро із фонду допомоги Україні на реконструкцію театру імені Тараса Шевченка у Дніпрі», – повідомив журналістам мер Вільнюса на конференції з відновлення культурного сектору України.

Photographer: Domas Rimeika

Театр має відновити концертний зал на 500 місць, захищений від погодних явищ та «адаптований до сучасних реалій».

«Це наше місто-партнер, але з Тарасом Шевченком у нас також тісні взаємини, – наголосив Валдас Бенкунскас.Видатний художник, який залишив яскравий слід в історії міста Вільнюса».

Таке зобов’язання є частиною декларації конференції, що проходить у столиці Литви.

Як повідомив журналістам міністр культури Литви Симонас Кайріс, цим документом країни не лише нададуть допомогу Україні у реставрації конкретних культурних об’єктів, а й зобов’язуються приділяти особливу увагу реставрації чи збереженню таких цінностей на майбутній конференції з відновлення України у Берліні.

«Основна мета полягає в тому, щоб культурний вимір мав систематичний характер під час всього процесу відновлення, зазначив міністр. – Одна з тем, де ми дійсно плануємо допомогти, це посилення компетенцій українських фахівців, особливо коли йдеться про реставрацію та оцифрування».

«Ми створимо спільну програму, загальну модель, щоб ця допомога мала не разовий, а системний характер», – додав він.

Т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв заявив, що для України важливо не лише захистити існуючі культурні об’єкти від російської агресії, а й домогтися того, щоб пошкоджені були відновлені, а люди, які про них піклуються, мали необхідні навички.

«Ми заявляємо, що культуру та розв’язання її проблем не можна відкладати на післявоєнний період. Нам важливо розпочати та виконувати конкретні завдання вже сьогодні», – сказав він.

«Ми не бачимо інших можливих форм нашого розвитку, лише у партнерстві з країнами Євросоюзу та міжнародними організаціями, які підтримують Україну, – зазначив він. – Одне з питань, яке ми просимо вас розглянути, це максимальна ізоляція Росії від процесів, що відбуваються у міжнародній культурній сфері, щоб зменшити вплив Росії».

Заступник генерального директора ЮНЕСКО з питань культури Ернесто Ренато Оттоне Рамірес заявив, що реставрація українських об’єктів культури може коштувати щонайменше 6,9 млрд доларів США.

«Культура і спадщина не можуть бути залишені осторонь. Не може бути жодного плану відновлення, якщо не інтегрувати до нього культуру», – наголосив заступник голови ЮНЕСКО з питань культури.

Вас може зацікавити

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі

Відбувся молитовний сніданок під патронатом Президента України Володимира Зеленського

Відбувся молитовний сніданок під патронатом Президента України Володимира Зеленського