Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

1 мільйон на РЕБи для АЗОВу: Gunia Project у співпраці з МКІП презентують благодійну прикрасу «Скіфське золото»

GUNIA Project представляє прикрасу «Скіфське золото» — дизайн з фігурами олениці та грифа, натхнений культурними артефактами кочового народу. Прикраса створена у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики та Скарбницею Національного музею історії України. 100% прибутку від продажів буде спрямовано на закупівлю РЕБів для бригади НГУ «АЗОВ» фондом BGV із загальною метою збору 1 000 000 грн.

Ціль збору — забезпечити наших бійців доступом до сучасного радіоелектронного захисту. РЕБ допомагає захистити наших героїв та зменшити кількість поранених. 

Благодійний дроп відзначає повернення понад півтисячі музейних цінностей до України, після їх десятирічного перебування у Нідерландах та судових процесів з окупаційною владою Криму, що претендувала на частину колекції. Нині експонати зберігатимуться в Національному музеї історії України.

Прототипом для силуету олениці GUNIA Project став один з експонатів, а саме — ручка посудини у вигляді оленя, що датується 1 ст. н.е. Скіфи використовували фігурки тварин для декорування посуду та вірили в їхню захисну силу. Вважали, що олень уособлює земну складову життя, а птах — небесну. Золото мало особливе значення для скіфів, ним оздоблювали побутові та ритуальні предмети, зброю воїнів та збрую коней. Прикраси були пишними, і їх носили багато.

Фігурні тварини GUNIA Project — мінімалістичні та наївні, сучасні та прадавні водночас. Попри історичний символізм, кожен може наділити їх власним значенням та перетворити на свою тотемну тварину.

Нагадаємо, 5 липня у Скарбниці Національного музею історії України за підтримки МКІП, благодійного фонду BGV та Інституту публічних комунікацій відкриється виставка «Скарби Криму. Повернення», де колекція «скіфського золота» експонуватиметься до деокупації півострова. 

Вас може зацікавити

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі

Відбувся молитовний сніданок під патронатом Президента України Володимира Зеленського

Відбувся молитовний сніданок під патронатом Президента України Володимира Зеленського