Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

21 червня в Києві покажуть нову версію опери «Запорожець за Дунаєм»

Гастрольний показ прем’єри опери «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського відбудеться в Жовтневому палаці в Києві 21 червня. Це постановка Львівської національної опери. Нову музичну редакцію відомої опери здійснили композитори Олександр і Дмитро Саратські. Про це розповіли організатори на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Переглянути фотоальбом

Переглянути відео

«Важливо, що наші колективи подорожують. Вони подорожують Україною, на фронт. Та кількість прем’єр, яка відбулася під час війни, напевно, найбільша ніж до повномасштабного вторгнення. Переосмислення такої класики, як «Запорожець за Дунаєм», перехід від традиційного пострадянського сприйняття до сучасного сприйняття класики, надзвичайно актуальний. Я переконаний, що завтра багато людей захочуть побувати на прем’єрі й переконатися, наскільки українським творам потрібно надавати сучасне звучання, як ставити твори сучасних українських композиторів, прем’єри яких відбулися впродовж війни», – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

«Українську оперу взагалі потрібно пересотворити з соцреалізму в якійсь іншій формі й стилі. Львівська опера вже шостий рік поспіль працює за  творчою програмою розвитку «Український прорив». Один із постулатів цієї програми говорить про те, що українська класика має бути актуалізована», – зазначив Василь Вовкун, генеральний директор-художній керівник Львівського національного академічного театру опери та балету імені С. Крушельницької, керівник проєкту.

«Для нас велика честь, що ми долучилися до прем’єри такого твору. Я думаю, що прем’єра опери в Києві завтра покаже, що вибір нас, як спонсорів та меценатів цього проєкту – це був правильний крок.  8 років, як мінімум, працює благодійний фонд МХП – Громаді. Безперечно, підтримка культури завжди була в полі зору бізнесу й благодійного фонду.  Це не припинилося тоді, коли розпочалася повномасштабна агресія. За цей період ми зробили навіть більше, ніж за попередні роки», – підкреслив Юрій Мельник, заступник голови правління МХП, Голова наглядової ради БФ МХП – Громаді.

У постановці Оксани Тараненко образ українського козацтва врешті позбувається столітніх стереотипних нашарувань, навʼязаних російською пропагандою. Козаки природно постають могутньою, войовничою та волелюбною силою, що здатна протистояти ворогам. І все заради здійснення найзаповітнішого – життя у вільній Україні.

«Ми розпочали з героя. Це має бути людина освічена, вольова. Тобто ми вирішили надати Івану Карасю – головному герою ті риси, які ми  зараз хотіли б бачити в українців», – розповіла Оксана Тараненко, режисерка-постановниця, співавторка нового лібрето опери «Ми розпочали з героя.  – «Все, що створювалося українське протягом останніх 200 років, воно створювалося в імперському контексті. І ми просто не можемо собі дозволити надалі так дивитись на себе. Тому був змінений герой, був змінений погляд на його вчинки».

Опера представлена у сценографії Тадея Риндзака, колоритних костюмах Людмили Нагорної та сучасній хореографії Олексія Буська під орудою відомої інтерпретаторки української музики Ірини Стасишин. Лібрето – Миколи Бровченка та Оксани Тараненко.

«Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського впродовж багатьох десятиліть був однією з найбільш виконуваних українських опер. Львівська опера не стала винятком: впродовж понад 120-річної історії театру було реалізовано 7 різних постановок цієї опери. Прем’єра 2023 року стала вже восьмою.

Виставу присвячують памʼяті Михайла Риндзака (1947-2022), народного художника України, художника-постановника Львівської національної опери.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ