Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

26 та 27 травня Національна опера України покаже прем’єру двох балетів «Весна та осінь» та «П’ять танго»

24 травня в Національній опері України відбувся допрем’єрний показ 2-х одноактних балетів «Весна та осінь» і «П’ять танго». Для глядачів  прем’єра – 26 та 27 травня. 

«Весна та осінь» на музику Антоніна Дворжака у постановці всесвітньо відомого хореографа, художнього керівника і директора Hamburg Ballett Джона Ноймайєра. 

Музичний твір «Серенада для струнних», на який поставлений балет, мабуть, найзнаменитіший у творчому доробку композитора. Це музика, яка вражає своєю цілісністю та різнобарв’ям звучання. Від витонченої меланхолійності до бравурно-святкового, майже маршового звучання. 

«У квітні 1991 року, посеред роботи, коли я розпочав хореографію «Струнної серенади» Дворжака, мені спали на думку слова «весна та осінь». Могло б це стати назвою? Англійський поет Джерард Менлі Гопкінс так назвав свій вірш. Чеський композитор-романтик Антонін Дворжак створив свою «Серенаду». Ці дві мистецькі події майже збіглися у часі створення. «Spring and Fall» – неоднозначна назва англійською: найпряміший переклад – «стрибок і падіння», або ще більш динамічно – «стрибай та падай». В принципі, ідеальна назва для сучасного або нового танцювального твору», – сказав Джон Ноймаєр.

Хореографія та костюми Джона Ноймаєра. Художник-декоратор – Тіз Джон. Асистенти Джона Ноймаєра – Олександр Рябко, Костянтин Селіков

«П‘ять танго» на музику Астора П’яццолли у постановці одного з найвидатніших хореографів сучасності Ханса ван Манена. 

«5 танго» – це балет для семи пар, створений 1977 року. Він входить до репертуару багатьох балетних труп, є надзвичайно  популярним у світі шедевром Ханса ван Манена. Тут хореограф дозволив  собі відмовитися від високих підборів, які зазвичай притаманні танцю танго, а замість них використати пуанти. Він поєднав іспанські елементи, притаманні музиці Астора П’яццоли, з бальним танцем, сплітаючи дивовижні ритми та почуття, що ллються зі звуками музики. Дизайн костюмів – Жан-Поль Врум, асистент Ханса ван Манена – Олександр Жембровський.

Ідея поставити відомий балет на нашій сцені належить колишньому солісту Нідерландського національного балету, киянину Олександру Жембровському. З нею він прийшов до Вана Манена й одразу отримав відповідь «так». Хореограф без роздумів вирішив надати права на показ Національній опері України, а костюмний цех Нідерландського національного балету передав сценічний одяг для танцівників. 

«Я зробив це не просто тому, що зараз кожен якось допомагає Україні. Мене вражає як українці продовжують жити так, наче нічого не відбувається. Це фантастично», – каже Ван Манен. «Ми хочемо підняти дух українців. Щоб публіка хоча б на пів години забула про те, що відбувається, а танцівники відчули: вони не самі, і те, що вони роблять – важливо», – додає Олександр Жембровський.

Більше деталей тут.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ