Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

79 об’єктів Києво-Печерська лаври мають бути передані у користування заповіднику – результати роботи комісії МКІП

Учора, 5 червня 2023 року, Комісія МКІП України з приймання-передачі державного майна «Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» завершила свою роботу та підписала із заповідником Акт приймання-передачі державного майна. Документом підтверджено передачу державного майна у користування заповіднику (загалом 79 об’єктів). 

Комісія у своєму звіті виявила порушення вимог законодавства з боку Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічого монастиря) Української православної церкви. Відповідно до рекомендацій комісії та на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України, заповідник вислав вимогу про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення заповіднику всіх культових будівель та іншого майна, що є державною власністю, за адресою: м. Київ, вул. Лаврська, 11 та вул. Лаврська, 15, які були передані у користування за Договором № 2 від 19.07.2013.

Заповідник направив користувачу Акт приймання-передачі державного майна у трьох примірниках для підписання протягом 3 робочих днів з дня їх отримання, а також вимогу стосовно передачі у розпорядження заповідника ключів від замків та дверей до всіх 79-ти об’єктів державного майна, вказаних у Акті.

МКІП сподівається на негайне виконання вимог з боку Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі (чоловічому монастирю) УПЦ. В разі відмови вчинити відповідні дії, всі докази будуть передані до суду для прийняття рішення щодо усунення перешкод заповіднику у користуванні майном.

Нагадаємо, що 10 березня 2023 року заповідник направив користувачу попередження про розірвання Договору № 2 від 19 липня 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю на підставі п. 8.1. цього Договору. Листом № 04-24/279 від 28.03.2023 заповідник повідомив Користувача, що з 29.03.2023 Договір вважається розірваним в односторонньому порядку.

За результатами перевірки Міжвідомчої робочої групи, утвореної відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2022 року № 1461, були виявлені порушення вимог частини 14 статті 5, статті 141 , пункту 1 статті 24, пунктів 2, 3 статті 25, статті 26, статті 32, пункту статті 33 Закону України «Про охорону культурної спадщини», частини четвертої статті 26 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», статті 5 Закону України «Про основи містобудування», статті 28 Закону України «Про архітектурну діяльність», а також пунктів 2.2.3, 2.2.6, 2.2.7 Охоронних договорів. Чоловічим монастирем УПЦ допущено самовільну перебудову, добудову, перепланування пам’яток культурної спадщини та будівництво новобудов на території заповідника.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30.03.2023 № 262-р визнано таким, що втратило чинність, розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.07.2013 № 519 «Питання передачі в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічий монастир) Української православної церкви будівель і споруд».

Наказом МКІП від 29.03.2023 № 144 було утворено комісію з приймання-передачі державного майна Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», завданням якої визначено забезпечити пооб’єктне приймання державного нерухомого майна, яке було передано відповідно до Договору у порядку, визначеному законодавством України, про що скласти відповідні акти приймання-передачі та за результатами завершення приймання-передачі майна, узагальнити матеріали у зведеному аналітичному звіті. Згідно вказаного наказу, Комісія у термін з 30.03.2023 по 05.06.2023 виконала всі покладені на неї Наказом №144 завдання.

Акт приймання-передачі державного майна Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”

Вимога про припинення користування та повернення державного майна

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ