Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Анастасія Бондар на засіданні ОБСЄ поінформувала про руйнування та варварське розграбування російськими загарбниками культурної спадщини України 

21 листопада відбулося засідання Безпекового комітету Постійної ради ОБСЄ, присвячене боротьбі з незаконною торгівлею культурними цінностями «Challenges related to trafficking in cultural property in times of conflict». Тема засідання спрямована на привернення уваги держав-учасниць ОБСЄ до проблем руйнування об’єктів культурної спадщини та варварського розграбування культурних цінностей російськими загарбниками на тимчасово окупованих територіях України.

На засіданні Безпекового комітету ПР ОБСЄ у якості спікера від України з цієї теми виступила Анастасія Бондар, заступниця Міністра культури та інформаційної політики. 

Вона зауважила, що війна має значний вплив на культурне надбання України, призводячи до серйозних пошкоджень та втрат як об’єктів культурної спадщини та культурної інфраструктури, так і їхніх музейних колекцій. Незважаючи на труднощі та виклики, спровоковані війною росії проти України, український уряд робить усе можливе для документування та запобігання подальшому руйнуванню культурної спадщини. Це включає збір інформації про втрати та передачу її правоохоронним органам, а також складання списків втрачених музейних об’єктів.

«Руйнування та розграбування об’єктів культурної спадщини, а також торгівля культурними об’єктами – це не лише акти вандалізму чи крадіжки; це воєнні злочини, спрямовані на знищення ідентичності та історії нації, чому ми, українці, ніколи не дозволимо статися!» – наголосила заступниця Міністра. 

Анастасія Бондар також поділилася детальною інформацією щодо вирішення проблеми торгівлі культурними цінностями в умовах війни, яка вимагає комплексного підходу. По-перше, наразі одним з найскладніших завдань для України є створення повних списків викрадених об’єктів, оскільки більшість музеїв зберігають свої записи у паперових форматі, і це гальмує доступ до цифрової інформації. По-друге, необхідне зміцнення міжнародного співробітництва та координації для запобігання незаконному переміщенню культурних об’єктів. Це включає встановлення міцних правових рамок, покращення заходів безпеки на кордоні та сприяння співпраці між правоохоронними органами.

Під час засідання Безпекового комітету Постійної ради ОБСЄ держави-учасниці обговорили досвід протидії нелегальному вивезенню культурних цінностей, а також представники ЄС розкрили деталі оцінки Світового Банку щодо втрат у культурній сфері та вартості її відбудови. За оцінками Світового Банку збитки в сфері культурної спадщини лише за перший рік війни склади 2.9 мільярдів доларів, а відновлення обʼєктів як мінімум буде потребувати 6.7 мільярдів доларів. 

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ