Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Анастасія Бондар взяла участь у методологічному воркшопі UNESCO-ICCROM щодо оцінки шкоди, завданої культурній спадщині в Україні

3 жовтня відбувся методологічний воркшоп UNESCO-ICCROM щодо уніфікації методів оцінки шкоди та ризиків на місцях в Україні. Анастасія Бондар, заступниця Міністра культури та інформаційної політики, долучилася до заходу онлайн. До ініціативи також приєдналися Кріста Піккат, Директор з питань культури та надзвичайних ситуацій, ЮНЕСКО, Апарна Тандон, провідна керівниця ICCROM, а також представники національних інституцій та міжнародні експерти у галузі культурної спадщини.

Під час вступного слова Анастасія Бондар висловила вдячність за ініціативу та партнерство, яке дозволило зібрати понад 100 учасників, і відзначила важливість гармонізації українського законодавства з міжнародними стандартами.

«Упродовж понад 1,5 року Україна переживає війну та руйнування об’єктів культурної спадщин. Весь цей час органи влади, місцевого самоврядування та громадські організації за підтримки іноземних партнерів працюють задля збору доказів та більш чіткого визначення обсягу збитків, завданого культурній спадщині у звʼязку із збройною агресією рф. Цей онлайн-семінар спрямований на синхронізацію та систематизацію методологій, які застосовуються в різних ініціативах, що здійснюються в Україні. Наше прагнення адаптувати міжнародну методологію до відповідної національної законодавчої бази та гармонізувати з міжнародними нормативними документами, зокрема з Гаазькою конвенцією про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року та двох протоколів до неї (1954 та 1999 років)» – заявила Анастасія Бондар.

Семінар має на меті об’єднати національних та міжнародних партнерів, які займаються оцінкою шкоди та ризиків для нерухомої спадщини та культурних цінностей, з метою узгодження стандартизованої методології та відповідної форми, що застосовується в Україні в рамках її національного регулювання.

Захід організовано за підтримки  ЮНЕСКО та уряду Японії у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики України та флагманської програми ICCROM з екстреної допомоги та стійкості культурної спадщини під час кризи.  

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ