Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Бібліотеки України: осередки культурного надбання

Українські бібліотеки завжди відігравали важливу роль у формуванні національної культури, освіти та інтелектуальному розвитку суспільства. З часу їхньої появи, й до сьогодення вони є не лише джерелом знань, але й центром активного діалогу, де люди з різних соціальних та культурних шарів знаходять можливість збагачувати свої знання та досвід. Українські бібліотеки – це не просто місця для читання книг, але й центри культурного життя, де відбуваються різноманітні заходи, спрямовані на розвиток освіти, культури та національної свідомості. Запрошуємо заглибитись у світ українських бібліотек та дізнатись більше про їх роль у сучасному суспільстві.

Бібліотеки України.

Бібліотеки – це історично важливі заклади, що виникли внаслідок потреби людства у зберіганні та розповсюдженні знань та інформації.  У середньовічній Європі монастирські бібліотеки стали основним місцем збереження знань, де книги переписувалися та зберігалися. В добу Ренесансу бібліотеки стали центрами гуманітарних наук та наукових досліджень. З появою друкарства виникла можливість масового виготовлення книг, що сприяло поширенню бібліотек та доступу до знань для широкого загалу. У 19-20 століттях бібліотеки стали важливими установами освіти та культури, що забезпечували доступ до різноманітних джерел знань та інформації для всіх шарів суспільства. З розвитком інформаційних технологій в 20-21 століттях бібліотеки розширили можливості надання бібліотечних послуг шляхом  надання доступу до електронних ресурсів та інтернету. Сьогодні бібліотеки залишаються ключовими установами для зберігання, поширення та доступу до знань та інформації. Вони відіграють важливу роль у розвитку освіти, культури та науки в сучасному світі.

В Україні бібліотеки поділяються за значенням на національні, загальнодержавні, республіканські, обласні, міські, районні, селищні, сільські. Статус національних мають визначні бібліотеки, серед яких:

  • Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого;
  • Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського;
  • Національна бібліотека України для дітей;  
  • Національна наукова медична бібліотека України; 
  • Національна історична бібліотека України; 
  • Одеська національна наукова бібліотека; 
  • Національна наукова сільськогосподарська бібліотека Національної академії аграрних наук України;
  • Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника;

Всі національні бібліотеки України є провідними культурними, освітніми, науково-інформаційними державними закладами, що здійснюють функції науково-дослідних, методичних та координаційних центрів з питань бібліотекознавства, бібліографознавства, документознавства, беруть участь у розробленні державної політики в галузі бібліотечної справи та її реалізації.

Національні бібліотеки України володіють потужними фондами вітчизняних і найважливіших науково значущих зарубіжних документів і задовольняють найрізноманітніші потреби суспільства, сприяють розвитку науки, освіти, культури, здійснюють міжнародне співробітництво у формуванні та використанні світових бібліотечних ресурсів. Бібліотечний фонд національних бібліотек України є національним культурним надбанням Українського народу, невід’ємною складовою частиною культурної спадщини та перебуває під охороною держави.

Вражають обсяги документів та ресурсів, які знаходяться в національних бібліотеках України, наприклад,  Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського нараховує близько 15 мільйонів одиниць документів, Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого – близько 5 мільйонів, Одеська національна наукова бібліотека – понад 5 мільйонів.  

Становище бібліотек в умовах сьогодення. 

У сучасних умовах спостерігаються тенденції у скороченні чисельності бібліотек. Станом на 01.01.2023  кількість публічних бібліотек становила 13486, а станом на 01.01.2024  кількість бібліотечних просторів – 12908, але тільки 3658 з них мають статус юридичної особи. 

Крім того, значна частина сільських бібліотек функціонує у приміщеннях, що перебувають у аварійному стані (станом на 01.01.2024 – 68 бібліотек) або потребують капітального ремонту (станом на 01.01. 2024 – 1077 бібліотек),  а книжкові фонди зберігаються у непридатних для цього умовах (станом на 01.01.2024 2798 бібліотек не забезпечені опаленням) і вимагають суттєвого оновлення, щоб задовольнити потреби читачів. З реалізацією реформи децентралізації в Україні та створенням територіальних громад, 2074 бібліотек (що складає 16% від загальної кількості публічних бібліотек) увійшли до складу ТГ (станом на 01.01.2024).

Під час повномасштабної війни в Україні, за даними МКІП за 25 січня 2024 року, понад 700 бібліотек зазнали руйнування або знищення. Проте після деокупації міст, багато бібліотек взяли на себе роль лідерів у відновленні громад, ставши місцями сили та натхнення. Внаслідок цього утворився міжнародний проєкт “Бібліотека — місце сили!”. Під час реалізації цього проєкту бібліотекарі Харківської, Київської, Чернігівської, Сумської та Херсонської областей мали можливість відвідати своїх колег за кордоном для обміну досвідом. Згідно інформації, наданої ВГО “Українська бібліотечна асоціація”, основними активностями  проєкту “Бібліотека – місце сили” є:

  • Відбір 5 бібліотек із деокупованих міст Харківської, Київської, Чернігівської, Сумської та Херсонської областей.
  • Разом з Центральною бібліотекою міста Берлін, організовано візит для 5 бібліотекарів із відібраних бібліотек та 5 представників влади (керівників відділів культури обраних міст). Учасники відвідують інноваційні бібліотеки, культурні центри та історичні місця, а також представляють українські бібліотеки для німецької аудиторії.
  • Онлайн-тренінг з “Дизайн-мислення для бібліотекарів”: двотижневий онлайн-тренінг для бібліотек-учасниць для формування нових проєктних ідей та послуг. Під час тренінгу розробляються інноваційні послуги для громад, зокрема для громадян, які потребують відновлення після окупації, та для внутрішньо  переміщених осіб.
  • Німецькі бібліотекарі стають менторами українських бібліотекарів і надають рекомендації щодо розроблених ними ідей та проєктів.
  • Кожен учасник розробляє та впроваджує принаймні одну нову послугу в своїй громаді до завершення проєкту.
  • Онлайн-навчання фандрейзингу та проєктній діяльності: для обраних бібліотек організовано навчання, щоб допомогти реалізувати  ідеї, розроблені під час проєкту.
  • Для обраних бібліотек закупляються нові книжки та ноутбуки, щоб сприяти розвитку громад та надати доступ до онлайн-навчання.
  • Створено блог із прикладами інноваційних послуг для натхнення бібліотекарів з усієї  України.

Основна мета проекту полягає в стимулюванні розвитку бібліотек, що перебували в окупації, шляхом навчання бібліотекарів новим підходам у впорядкуванні роботи у бібліотеках. Після завершення навчання бібліотеки-учасниці проекту впроваджують інноваційні послуги для громад, спрямовані на відновлення після періоду окупації, включаючи аспекти розвитку культури та економіки громади, а також  соціалізації та зміцнення ментального здоров’я громадян.

Вас може зацікавити

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі

Відбувся молитовний сніданок під патронатом Президента України Володимира Зеленського

Відбувся молитовний сніданок під патронатом Президента України Володимира Зеленського