Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Cafe Київ» у Берліні: відвідувачі заходу дізнались про майбутнє українських музеїв  

19 лютого у Берліні відкрилось «Cafe Київ». Цьогоріч його гасло «Ми обираємо свободу». У відкритті мистецько-просвітницького заходу, організованого фондом Конрада Аденауера, взяла участь заступниця міністра культури та інформаційної політики України Анастасія Бондар. 

Вона презентувала відвідувачам виставки «Імерсивний світ Шевченко» та «Україна земля хоробрих», створену завдяки ініціативі Наталі Делієвої й Валерія Костюка та за підтримки посольства Канади.

Також заступниця міністра взяла участь у панельній дискусії, присвяченій майбутньому музеїв в Україні. Вона розповіла, що через війну в Україні дуже сильно постраждала музейна сфера, сталося найбільше з часів Другої світової війни переміщення об’єктів в евакуацію. 

Наразі Україна працює над створенням єдиного державного реєстру музейного фонду. Це потрібно, зокрема, для того, щоб держава дуже чітко розуміла, в якому стані знаходяться музейні об’єкти та куди переміщуються.

Заступниця міністра вважає, що для того, аби повернути українців з-за кордону, Україна змушена буде конкурувати з європейськими, світовими містами, в які виїхали українці.

«Щоб вони повернулися, ми маємо повернути їм не тільки домівки, не тільки організувати робочі місця, але й дуже добре організувати дозвілля, мистецьку освіту, організувати те, чим можна зайнятися у вільний час, щоби душа відпочивала», – зауважила Анастасія Бондар.

Переглянути відео Укрінформ

Під час презентації заступниця міністра розповіла про фонд OBMIN. Це найбільша платформа українських музеїв. Вона також представила презентацію «Заповнення сліпих плям: роль музеїв для майбутнього України». У ній йдеться про те, що росія свідомо нищить музеї та жорстоко їх грабує на нині окупованих територіях, адже ця війна – не лише про захоплення території, це про намагання знищити українську ідентичність, культуру. Особливо страждають від окупації працівники музеїв, адже мистецтво і культура стали політикою. Але музеї адаптуються, продовжують працювати навіть у найважчих умовах і залишаються відкритими для публіки, часто з новими пропозиціями.Нагадаємо, захід «Café Київ» проходить у Берліні вдруге. Вперше його було проведено рік тому, у першу річницю повномасштабної війни. Цьогоріч його відвідала Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Вона оглянула виставки, завітала до крамнички з традиційним українським одягом й скуштувала українські смаколики.

Вас може зацікавити

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу