Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Діджиталізація та захист спадщини: Олександр Ткаченко обговорив з Віцепрезидентом Єврокомісії Маргарітісом Схінасом посилення співпраці

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко зустрівся з Маргарітісом Схінасом, Віцепрезидентом Європейської комісії з питань популяризації європейського способу життя, який перебуває з візитом у Києві. Під час зустрічі обговорювалися актуальні питання співробітництва між Україною та Європейською комісією у сфері культури та збереження культурної спадщини. 

Переглянути фотоальбом

Олександр Ткаченко та Маргарітіс Схінас відвідали виставку «Ти як?» у Національному центрі «Український дім», де представлено більше 500 робіт понад 100 українських художників – фотографія, живопис, графіка, скульптура, інсталяція, перформанс. Представники ГО Музей сучасного мистецтва, співорганізатори проекту, провели екскурсію 5 поверхами експозиції. Віцепрезидент Європейської комісії  висловив своє захоплення роботами, які в хронологічній послідовності розповідають історію, що назавжди змінила український народ. Він також підкреслив важливість подальшого сприяння розвитку української культури та популяризації її досягнень в Європі та світі.

«Захист культурної спадщини, як маркера української ідентичності, залишається однією з найважливіших задач. Це стосується як матеріальної, так і нематеріальної спадщини. Культурна спадщина – стратегічний ресурс для подальшого розвитку стійкого суспільства, економіки, культури», – сказав Олександр Ткаченко

Крім того, Міністр поінформував Віцепрезидента Єврокомісії щодо втрат в культурній сфері внаслідок повномасштабної агресії росії проти України. Культурна інфраструктура зазнала значних руйнувань та пошкоджень. Станом на 25 травня 2023 року 1520 об’єктів були пошкоджені, з яких третина (541 об’єкт) повністю зруйнована та не підлягає відновленню. За період з 24 лютого 2022 року по 15 травня 2023 року, було пошкоджено або зруйновано 623 нерухомих об’єкти культурної спадщини. 

«Підрив російськими військами Каховської ГЕС спричинив не лише масштабний екоцид та збитки для нашого населення, але й продовжує знищувати нашу ідентичність», – заявив Олександр Ткаченко.  – У зоні ризику, що охопила Херсонську та Миколаївську області, постраждали 147 закладів культури та мистецької освіти, включаючи цінні пам’ятки історії, архітектури та містобудування, такі як «Будинок Поліни Райко» та Олешківська Січ, а також Корсунський монастир, які повністю або частково підтоплені».

Український міністр підкреслив пріоритетні завдання у сфері культурної спадщини, зокрема створення цифрових реєстрів рухомої та нерухомої спадщини та відновлення знакових об’єктів культури.  

«Окремі завдання, які є пріоритетними для України – це створення цифрових реєстрів рухомої та нерухомої спадщини для обліку, збереження та запобігання незаконному переміщенню. Завдяки допомозі міжнародних партнерів ця робота вже триває. Водночас для ведення та наповнення реєстрів актуальною інформацією та оцифровкою музейних колекцій, українським музеям та бібліотекам необхідно мати потужне та сучасне технічне обладнання», – зазначив Міністр.

Мова йде про 2500 музеїв та близько 15 тисяч бібліотек. 

Тож Олександр Ткаченко запропонував запустити програму надання комп’ютерів українським культурним інституціям. 

Під час візиту Віцепрезидент Європейської комісії разом з українським міністром також поклали квіти до Стіни пам’яті полеглих за Україну, що знаходиться біля Михайлівського Золотоверхого собору в Києві. 

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ