Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Донецька та Луганська області – це передова: як в конвенційній, так і в інформаційній війні, – Ігор Соловей

Події

З 24 по 26 червня Центр стратегічних комунікацій провів триденний тренінг «Протидія дезінформації та стратегічні комунікації» для держслужбовців Донецької та Луганської областей.

Дивитись фотоальбом

З вітальним словом до відвідувачів тренінгу звернувся заступник міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко:

«Для міністерства тема тренінгу має стратегічний пріоритет, оскільки це те, з чим не можна справитись за один день чи семінар. Має бути системний підхід, який і демонструє міністерство».

Він нагадав історію створення першого довідника Центру стратегічних комунікацій та наголосив на важливості боротьби з дезінформацією:

«Буквально вчора Facebook нагадував, що три роки тому Центр стратегічних комунікацій як свій перший аналітичний продукт створили й опублікували довідник “На випадок надзвичайної ситуації або війни”. Це було за півроку до повномасштабного вторгнення. Я пам’ятаю як він трохи неоднозначно сприймався: нібито нагнітаємо ситуацію, що довідник на випадок війни створили. Але згодом він був дуже затребуваний, з десятками тисяч поширень. Центр стратегічних комунікацій взяв за приклад шведської брошури, доопрацювавши її і видавши цю базу інформації. Саме тому боротьба з дезінформацією є для нас стратегічним пріоритетом».

Чому саме на державних службовцях регіонів зосереджений тренінг розповів керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей:

«Донецька та Луганська області – це передова: як в конвенційній, так і в інформаційній війні. Тому саме ви – перший рівень інформаційної оборони в цій інформації війні, яка реалізується зараз. На вас великі сподівання, оскільки ви – люди, які перші бачать загрози, які виникають перед державою в цілому».

Про важливість підтримки таких проєктів сказала Олена Урсу, очільниця команди за напрямком «Демократичне врядування»  UNDP в Україні:

«Можливість надавати підтримку в посиленні антикризового врядування на всіх рівнях влади є одним із ключових пріоритетів рамкової програми ПРООН з підвищення стійкості та відновлення в Україні. Це засадничий напрямок, який забезпечує успішність нашого реагування на виклики, спричинені війною”.

Олена Урсу додала, що рівень довіри до місцевих органів влади є помірним, а доступ до інформації та відчуття, що влада піклується, є драйверами такої довіри.

«Я думаю, що це пов’язано з тим, що в умовах більшої небезпеки люди уважніше вивчають інформацію, яка надається органами влади та ретельніше відстежують все, що відбувається в інформаційному просторі», – сказала Урсу.

«Правильно кажуть, що істинно тотальна війна — це війна за допомогою інформаційних технологій. Ми з вами всі це дуже гарно бачимо: росія використовує понад $2 млрд з їхнього бюджету на інформаційну політику. Ми бачимо цю надважку протидію дезінформації або вплив дезінформації з росії, тому що дуже багато вона перехопила від радянщини, коли була тотальна робота з людьми через телевізори. Ми бачимо, що зараз в країні-агресорі це продовжується. Тому дуже важлива зараз та робота, яка проводиться зараз з усіма адміністраціями й міністерствами про донесення тієї істини, як вона є», – наголосив голова Луганської ОВА Артем Лисогор.

Про необхідність боротьби з дезінформацією розповів й заступник голови Донецької ОВА Олександр Шевченко:

«Сьогодні поняття дезінформації, стратегічних та кризових комунікацій, інформаційних війн, ІПСО та фейків стають дедалі актуальнішими. Вчитися виявляти їх та протидіяти їм треба в першу чергу для того, щоб убезпечити себе та своїх близьких від маніпуляцій та навʼязування ворожих наративів. Ми маємо не тільки фізичну війну з росією, ворог воює з нами на смисловому та інформаційному фронті. Інформаційна війна не змінює переконань людини, це робить смислова війна. Тож бажаю усім учасникам заходу утвердитись у своїх переконаннях, аби ворог не зміг похитнути їх упевненості».

Захід організовано Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України за підтримки донорів UNDP в Україні та уряду Японії.

Вас може зацікавити

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі

Відбувся молитовний сніданок під патронатом Президента України Володимира Зеленського

Відбувся молитовний сніданок під патронатом Президента України Володимира Зеленського