Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Галина Григоренко – про перспективи отримання українськими містами статусу «Європейська столиця культури»

Статус «Європейська столиця культури», від свого заснування у 1985 році,  зазвичай надається спочатку столицям країн-претендентів, але Україна могла б стати новатором у цьому процесі, надавши голос іншим містам через національний конкурсний відбір.

Таку думку висловила заступниця Міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко під час дискусії «Європейська столиця культури: Чому цей титул має значення?», ініційованої Інститутом стратегії культури.

За її словами, з отриманням статусу кандидата на членство в ЄС Україна набула право подавати заявку на 2030 і 2033 роки. Участь у конкурсі на отримання статусу «Європейська столиця культури» надає дієві важелі для розвитку громад, оскільки дозволяє фактично ще на етапі кандидата залучати інвесторів для розбудови туристичної, транспортної та гостьової інфраструктури в регіоні. Крім того, вказаний статус також сприяє залученню інвестицій у сферу культури на місцях.

«Переважна практика показує, що «Європейська столиця культури» в першу чергу надається столицям, а вже потім – тим чи іншим містам в країні. Мені здається, що у випадку України ми могли б стати певним інноватором в тому плані, щоб надати голос іншим містам – тим, хто має бути почутим. Мабуть, було б правильно провести, скажімо, національний конкурс всередині країни і після цього з переможцями аплікуватися як країна на європейський конкурс», – зазначила Галина Григоренко.

Водночас, підготовка до отримання статусу «Європейська столиця культури» вимагає величезної роботи і постійного аналізу сильних і слабких сторін – як країни загалом, так і окремих регіонів чи міст.

«Ми постійно ведемо діалог про підтримку європейських партнерів, щоб вони ділилися досвідом – як це відбувалося у них, яким чином це було реалізовано, які були проблеми тощо, щоб врахувати це у нашому процесі. Тому такого роду навчальні семінари, лекції, круглі столи – надзвичайно важливі. Це дозволяє проговорити, що і як ми робимо, куди рухаємося. Маємо у підсумку домовитися про правила цієї гри, аби реалізувати і успішно здобути титул «Європейська столиця культури» в 2030 чи 2033 році», – резюмувала заступниця Міністра.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ