Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Херсонщина та херсонці — приклад стійкості культури та незламного патріотизму, — Ростислав Карандєєв

11 квітня т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв відвідав Херсон із робочою поїздкою. У межах візиту він зустрівся з керівниками обласних комунальних закладів культури, митцями та представниками медіа.

Переглянути фотоальбом

«Херсонщина демонструє стійкість сфери культури в умовах постійної небезпеки. Дякую обласній адміністрації та мерії, які не відкладають питання культури «на потім», на час після завершення війни. Культура має вже зараз посідати важливе місце під час ухвалення рішень і місцевими, і центральними органами влади», — сказав т. в. о. Міністра. 

Він також додав, що викликом є створення укриттів у закладах культури, оскільки наразі не передбачені державні субвенції на підтримку культури. За його словами, із залученням зовнішніх коштів МКІП допоможе облаштувати в Херсоні укриття-хаб для забезпечення мистецького та освітнього процесу.

У межах відрядження Ростислав Карандєєв оглянув Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені М. Куліша. Цей театр є одним із найбільших на півдні України. Після деокупації міста він відновив роботу в безпечному підвальному приміщенні — артхабі в укритті, з часом відкрили ще декілька майданчиків. Зараз у відновленому репертуарі театру 5 моновистав, 5 концертних і 1 музично-терапевтична програма, а також низка спільних з іншими українськими театрами проєктів. Протягом минулого року артисти зіграли 63 вистави (у Херсоні та на виїзді), 32 концертні програми, також відбувалися кінопокази.

Т. в. о. Міністра також відвідав Херсонський обласний краєзнавчий музей. До повномасштабної війни тамтешня колекція нараховувала близько 191 тис. музейних предметів. Під час окупації військові рф викрали близько 23 тис. артефактів та частину технічного устаткування, зруйнували та пошкодили експозиційне обладнання. Після деокупації області було проведено наймасштабнішу в світі евакуацію музейних предметів. Зокрема, у безпечне місце перевезли близько 155 тис. артефактів. 

Окрім того, Ростислав Карандєєв оцінив стан бібліотек в області. Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О. Гончара Херсонської обласної ради піддавалася активним обстрілам протягом минулого року, а влучення ракети 12 листопада 2023 року практично знищило будівлю. Працівники доклали зусиль для збереження фондів, зокрема, до безпечних місць вивезли близько 500 тис. дореволюційних та  рідкісних видань.

З початку повномасштабного вторгнення бібліотека імені О. Гончара посилила свою роботу в режимі онлайн, включно з організацією курсів з української, англійської, німецької та французької мов, організацією клубів «Дивослово», «Майстерня радості», заходів в рамках «Вечорів історії з Гончарівкою», «Вечорів літератури з Гончарівкою». За 2023 дістали підтримку два проєкти з розвитку установи: «Книжкові гранти», у межах якого надійшли нові видання на суму 30 тисяч гривень, а також «Незламна бібліотека», за яким книгозбірня отримала грант від «House of Europe» у понад 500 тис грн. Незабаром простір бібліотеки доповнить комплект техніки для осіб із порушенням зору. 

Водночас Херсонська обласна бібліотека для юнацтва у межах Центру соціально-психологічної та правової підтримки молоді, який працює онлайн та офлайн для членів сімей ВПО, проводить різноманітні заходи із залученням фахівців Регіонального центру первинної безоплатної правової допомоги та волонтери Корабельної районної організації Товариства Червоного Хреста України. Також тут діють розмовний клуб «Єдині», дівочий клуб «Камея». Розгорнута діяльність клубу «Творчі», де для дітей та підлітків відбуваються майстер-класи у різних техніках декоративно-ужиткового мистецтва.

Також у рамках проєкту BookShelter у місті працюють 24 бібліотеки в укритті. Це — ініціатива молоді, яку підтримала місцева влада.

Нагадаємо, 10 квітня т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв перебував із робочим візитом на Миколаївщині. У межах поїздки він відвідав заклади культури та мистецької освіти, а також поспілкувався з митцями, культурними діячами, представниками мистецької освіти та місцевої влади.

Вас може зацікавити

1987 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

1987 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

Автори фільму «20 днів у Маріуполі» отримали Національну премію України імені Тараса Шевченка у театрі ім. І. Франка

Автори фільму «20 днів у Маріуполі» отримали Національну премію України імені Тараса Шевченка у театрі ім. І. Франка