Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Італійський бізнес та культурні інституції візьмуть участь у відновленні культурної спадщини Одеси

Сьогодні, 2 жовтня, відбулась онлайн зустріч т. в. о Міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва із заступником Голови Ради міністрів, Міністром закордонних справ Італії Антоніо Таяні та Послом Італії в Україні П’єром Франческо Дзадзо.

Також серед учасників: президент Університету м. Мілан, професор Стефано Боері, заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Сергій Кропива, міський голова Одеси Геннадій Труханов та інші.

Італія з її унікальним досвідом в реставраційній галузі готова долучитися до відбудови української культурної спадщини. Крім того, вона підтримує Україну на шляху приєднання до ЄС. 

Одразу після російської атаки на Одесу, коли ракетний удар пошкодив Спасо-Преображенський кафедральний собор та інші  будівлі в історичному центрі міста, Італія запропонувала підтримку й допомогу. Адже Генуя це місто-побратим Одеси, а Спасо-Преображенський кафедральний собор побудували у XVIII ст. за участі італійських архітекторів.

«Ми дуже близькі з Україною, і Одеса для нас важливе місто. Ми хочемо взяти участь у захисті культурної спадщини в Україні. Ті роботи, які ми будемо здійснювати, мають економічні та культурні аспекти. Безумовно, італійці знають, як працювати з цим. Ми детально підготуємо плани роботи та разом з Премʼєр-міністром України підготуємо відповідний документ, в якому окреслимо свої наміри. Цей проєкт залучатиме найкращі підприємства Італії», розповів Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні. 

Він також додав, що до проєкту долучиться Міланська трієнале та Національний музей Рима. 

«Ми дякуємо Італійському Уряду за діалог. ми дуже раді, що до нього доєднується й бізнес-сектор Італії та ключові культурні інституції. Для нас важлива не тільки фінансова підтримка, а й фахова участь реставраторів і менеджерів культурної справи. Це запорука того результату, якого ми всі прагнемо досягти. Це не лише відновлений історичний центр Одеси, а й організована на високому рівні туристична діяльність», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Він подякував народу Італії за підтримку та велику солідарність з перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну. Вона полягає, поряд з іншим, в теплому відношенні до вимушених переселенців з України.

Нагадаємо, саме завдяки італійській підтримці підготовлено номінаційне досьє «Історичний центр портового міста Одеси» для включення цього центру до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Вас може зацікавити

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв