Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Катерина Чуєва на засіданні Комітету Ради Європи з питань культури: підтримка митців та фахівців сфери культури, які залишилися в Україні, – першочергове завдання

Із 23 по 25 листопада у Страсбурзі (Французька Республіка) відбувалося 11-е пленарне засідання Комітету Ради Європи з питань культури, спадщини та ландшафту (CDCPP).

У режимі онлайн до засідання долучилася заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва. 

Так, серед найбільших потреб України в сфері культури вона назвала підтримку фахівців сфери культури та митців, які залишаються в Україні. Зокрема, й через надання грантів та стипендій, запрошення на стажування, організацію виставок з українських колекцій в європейських музеях тощо.

 «Також для нас надзвичайно важлива гуманітарна допомога культурним інституціям – для збереження колекцій, бібліотек, архівів та підтримки діяльності у зимовий період, а також підтримка діджиталізації колекцій. Окрім того, важливим залишається питання захисту спадщини у зоні бойових дій, на окупованих територіях та механізми ефективної протидії незаконному переміщенню культурних цінностей, які чинить російська окупаційна влада», – зазначила заступниця Міністра.

Відтак, 23 листопада окремим пунктом порядку денного було розглянуте питання подальшої співпраці Комітету з Україною та виконання Декларації щодо агресії Російської Федерації проти України, ухваленої 1 квітня цього року на Конференції міністрів культури Ради Європи. 

За результатами роботи, Секретаріат РЄ підготував на розгляд Комітету документ, який містить можливі пріоритети співпраці у сфері культури та культурної спадщини на виконання Декларації щодо агресії Російської Федерації проти України. Утім, під час засідання представники РЄ зазначили, що ситуація в Україні змінюється дуже стрімко, постійно виникають нові виклики і потреби, пріоритети можуть змінюватися, а відтак потрібні гнучкі механізми реагування. 

«Зараз я з вами спілкуюся зі сховища і просто у ці хвилини в місті чути вибухи. Ми просимо вас про допомогу нашим музеям та іншим інституціям, які опікуються спадщиною. Для них це життєво необхідно, аби просто пережити зиму. Чи ви могли б уявити, що було б з Лувром чи іншим європейським музеєм, якщо він на декілька днів залишиться без електрики? Адже від неї залежать і системи безпеки, і підтримка кліматичного режиму. На жаль, багато українських музеїв, архівів та бібліотек, особливо на прифронтових територіях, через обстріли енергетичної інфраструктури України опинилися саме у такій ситуації просто напередодні зими», – сказала Катерина Чуєва, звертаючись до європейських колег.  

Вас може зацікавити

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Сьогодні надважливо зберегти людей культури у Донецькій області, – Ростислав Карандєєв

Сьогодні надважливо зберегти людей культури у Донецькій області, – Ростислав Карандєєв