Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Концерт Джамали, EuroFestival, український бульвар: стали відомими культурні заходи України в рамках Євробачення-2023

Днями стартує міжнародний пісенний конкурс «Євробачення». Це одна з найбільш очікуваних у світі культурний подій. Через повномасштабне вторгнення цьогоріч конкурс від імені України відбудеться в місті Ліверпуль у Великій Британії.  

Переглянути відео

«Євробачення від імені Україні у Великій Британії – це важливий майданчик для промоції та акцентуванні уваги на наших наративах та важливості підтримки нашої боротьби. Адже аудиторія конкурсу – це сотні мільйонів людей. Поряд з тими культурними подіями, які відбуватимуться у Ліверпулі в рамках самого пісенного конкурсу, ще є багато паралельних ініціатив. Так, нещодавно було оголошено про посестринство бібліотеки Ліверпуля з Одеською обласною бібліотекою імені М. Грушевського. Ми використовуємо всі можливості, щоб привертати увагу до культури України, збереження української спадщини,  до підтримки митців. Адже вони створювали проєкти, що будуть представлені у Ліверпулі, вже під час повномасштабного вторгнення. Для нас важливо продовжувати давати почути голос тих митців, які продовжують працювати в Україні, продовжують створювати український культурний продукт і контент та популяризувати нашу країну на міжнародній арені», – зазначила Галина Григоренко, заступниця міністра культури  та інформаційної політики України. 

«Велика Британія виділила 3 млн фунтів стерлінгів для того, щоб ми могли провести українські проєкти, щоб Україну бачили та дізнались більше. Не просто крізь свято. Бо ми знаємо, що Євробачення здебільшого фокусується на музиці й святі. Але й щодо тих викликів, які є сьогодні. Британською стороною також надано українцям 3 тисячі квитків в рамках промоційних заходів. Це зроблено для того, щоб українці, які знаходяться у Великій Британії, або у країнах поряд, змогли відвідати Євробачення», – сказала Еміне Джапарова, перша заступниця міністра закордонних справ України.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова розповіла, що у Ліверпулі діятиме український бульвар «Discover Ukraine», де будуть представлені українські мода та кухня. Крім того, діятимуть шале, де гості Євробачення та міста зможуть придбати все, що представляє Україну.  

В рамках Євробачення Український інститут при МЗС готує 24 українських проєкти, з них 19 – це колаборації з британськими організаціями та митцями. 

«Наші британські партнери, будучи одними з найпослідовніших партнерів, вирішили дати можливість українській культурі: митцям, художникам, дієвцям культури, презентувати свої роботи під час Євробачення. Вони можуть зробити це у вигляді колаборацій з британськими митцями і для більшості учасників фестивалю EuroFestival, ці колаборації з британською стороною, відбудуться вперше», – підкреслив Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту.

Роль Українського інституту полягала в тому, аби дати правильну оптику організаторам EuroFestival щодо того, які культурні прояви України варто показати під час міжнародного пісенного конкурсу.   

В рамках Євробачення у Ліверпулі 11 травня перед показом другого півфіналу Пісенного конкурсу переможниця Євробачення-2016 Джамала у супроводі філармонійного оркестру BBC презентує новий альбом «QIRIM», написаний на основі кримськотатарських народних пісень. 5 травня у супроводі Національного симфонічного оркестру України вона представить збірку українському слухачеві в Києві.

«Я вірю в український Крим. Також я щиро хотіла розказати  і показати через музику історію Криму. Щоб вона просто ожила перед очима. Ви спитаєте мене: Як? Ми не знаємо кримськотатарської мови, і давайте будемо відвертими, тема Криму за 9 років стала нішевою, забутою. Мені було важливо відродити це у вас перед очима», – розповіла Джамала, українська співачка, переможниця конкурсу Євробачення у 2016 році.

Альбом альбому QIRIM увійшло 14 старовинних кримськотатарських народних пісень, які представляють певну місцевість українського півострова Крим.

«Для мене було важливо й принципово, щоб вперше саме в Києві презентувати цей альбом. Так, поки я не можу зіграти це в Криму, поки кожен день на нас летять ракети, ми робимо кожного дня щось у своєму тилу. Робимо це максимально на міжнародному рівні», – додала співачка.

Нагадаємо, перший півфінал Євробачення-2023 глядачі вже зможуть побачити 9 травня, другий – 11 травня. А от ім’я переможця конкурсу оголосять 13 травня, саме тоді відбудеться грандіозний фінал.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ