Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Маріуполь Нескорений»: в Києві до Дня Незалежності України відбулось відкриття мистецького проєкту

Сьогодні, 21 серпня, в Києві відбулось відкриття виставкового проєкту «Маріуполь Нескорений». На виставці представлено роботи 38 українських художників в підтримку Маріуполя.

Переглянути фотоальбом

Головна мета виставки «Маріуполь Нескорений» — показати світові через мистецтво нескорений Маріуполь, міць його духу та підтримати втрачене художнє мистецтво міста. Для цього до художників маріупольського відділення Національної спілки художників долучаються митці зі всієї України, а також інших країн, яких об’єднує бажання відродити місто після деокупації та поновити його красою та вірою в непереборність.

У відкритті виставки взяв участь т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

«Кожен з учасників, який бере участь в цьому проєкті, без сумніву заслуговує на велику вдячність. В першу чергу тому, що вони не байдужі люди, а небайдужість сьогодні є основною ознакою кожного українця, який бореться з ворогом і прагне перемоги. Кожен робить це на своєму місці. Є таке місце і для митців. Їхнє місце – своїми засобами, засобами образотворчого мистецтва спонукати глядача переосмислити і глибше зануритись в наше, на жаль, іноді трагічне сьогодення. Але через трагізм ми маємо дійти до великої радості перемоги», — зазначив Ростислав Карандеєєв.

Сьогоднішнє відкриття експозиції в Києві присвячено святкуванню Дня Незалежності України, що є знаковим, оскільки Маріуполь був і залишається символом українського спротиву російській навалі. Зруйнований але нескорений, він продовжує боротьбу навіть після окупації, живучи за межами міста в своїх людях. В їх творах, музиці, літературі, театральних виставах, картинах та скульптурах.

Проєкт було започатковано в червні 2022 року за ініціативи Національної спілки художників України та департаменту культурного-громадського розвитку Маріупольської міської ради. За рік існування проєкт експонувався в Латвії, Литві, Польщі та Німеччині.

Проєкт триватиме з 21 серпня по 21 вересня у Києві в галереї «Лавра» за адресою: вул. Лаврська, 7. В рамках проєкту передбачено проведення мистецьких заходів та події.

Вас може зацікавити

У Києві розпочалася міжнародна конференція про захист культурної спадщини та протидію культурному стиранню

У Києві розпочалася міжнародна конференція про захист культурної спадщини та протидію культурному стиранню

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО