Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Міфи навколо історії України та вся правда про рашизм: Медіа Центр Україна та УІНП презентували спільний просвітницький проєкт

Медіа Центр Україна спільно з Українським інститутом національної пам’яті розпочинають спільний освітній проект, щоб розвінчати міфи російської пропаганди, а також розповісти про квазіідеологію сучасного кремля.

Проект складається з двох серій відеороликів, які допоможуть більше дізнатися про історію протистояння рф та України, спростувати багаторічні міфи про Україну та розкрити природу російських злочинів.

«В тематиці розвінчування міфів і взагалі донесення української позиції відбулося дуже багато змін, зокрема, в свідомості самих українців. З іншого боку, хоч ці зміни і великі, але що стосується історичної тематики за кордоном, то тут тема російських наративів і російського підходу до історії настільки вкорінена, в т.ч. в західних університетах, що ми лише на шляху цих змін. Тому подібні проєкти є надзвичайно важливими – як в контексті рашизму як сучасності, так і більш давніх історичних аспектів», – зазначив заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

У свою чергу голова Українського інституту національної памʼяті Антон Дробович заявив, що УІНП – єдиний орган в Україні, у якого в офіційному положенні написано, що ця інституція має боротися з історичними міфами.

«Слово «міф» дуже рідко зустрічається в офіційних документах. Але ми живемо в часи, коли неоміфологічна свідомість по всьому світу працює. Навіть керівництво наймогутніших країн світу люди обирають, спираючись на міфологічні структури. Це дуже цікавий феномен нашого часу. І він дуже тісно пов’язаний з постправдою, з пропагандою, популізмом і т.д. І це сталося у нас – ми дуже довгий час жили в тіні російської імперії, яка була насправді досить могутньою. Вона померла, але за час існування поотруювала культуру і публічний простір багатьох народів, які входили до її складу. І це пояснює наявність таких інститутів, як УІНП, в багатьох східноєвропейських країнах. Власне, тому зараз ми взяли теми, з якими працюють росіяни, і створили конкретний продукт, який пропонує порядок денний з наших позицій, а наші позиції прості – ми орієнтуємось на історичну правду», – розповів Антон Дробович.

У першому ролику розповідається про те, скільки насправді триває війна між Україною та росією. У відео розвінчується міф про нібито «гармонійне співіснування українського і російського народів протягом багатьох років» і пояснюється, чому російсько-українська війна насправді почалася не в 2022 і навіть не в 2014 році.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ