Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Міжнародні та українські експерти працюють над моделлю взаємодії, щоб захищати та якнайшвидше відновлювати українську культурну спадщину

Днями у Львові відбулась конференція Консультативної місії Європейського Союзу «Злочини проти культурної спадщини – у воєнний і позавоєнний час». 

Захід зібрав відомих міжнародних експертів з питань охорони культурних цінностей та представників органів державної влади України та Європейського Союзу, правоохоронних відомств та органів верховенства права, а також музеїв і закладів культури. Вони обговорили найкращі моделі співпраці в частині відшкодування збитків, завданих російською агресією об’єктам культурної спадщини України, та розслідування таких злочинів. Серед учасників: Катерина Чуєва, заступниця міністра культури та інформаційної політики України.

«Для нас дуже важливо разом вдосконалювати модель взаємодії всіх органів державної влади в Україні, а також міжнародних партнерів і донорів, котрі сьогодні допомагають Україні. Фіксація свідчень воєнних злочинів, документування ушкоджень та руйнувань, протидія незаконному трафіку культурних цінностей,   першочергові заходи  та щонайшвидше відновлення української культурної спадщини, яку понівечила росія – усе це потребує злагоджених зусиль державного та громадського сектору, України та міжнародних партнерів. Ця конференція особливо важлива – адже КМЄС переважно працює з безпековими питаннями, а збереження культурної спадщини, котра є основою для історичної пам‘яті, державності, сучасної української ідентичності, безумовно, має розглядатися як один з ключових елементів національної безпеки» – зазначила Катерина Чуєва.

Загалом учасники аналізували правові норми й практичні підходи до реагування на злочини проти культурної спадщини, підкресливши важливість співпраці, скоординованих зусиль та обміну інформацією на національному та міжнародному рівнях.

Конференція послугувала поштовхом для майбутніх спільних проєктів КМЄС та української сторони, спрямованих на посилення захисту української культурної спадщини через консультативну підтримку, сприяння міжвідомчій і міжнародній координації та обміну інформацією тощо.

За результатами заходу КМЄС в Україні підготує рекомендації для сприяння плідній взаємодії між українськими та європейськими експертами та інституціями.

Нагадаємо, КМЄС в Україні надає підтримку органам державної влади України у розслідуванні міжнародних злочинів, що вчиняються російськими агресорами в Україні й включають як воєнні злочини, так і злочини проти культурної спадщини.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ