Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП готове оперативно розглянути внесення будинку на вулиці Володимирській в Києві до Реєстру пам’яток, щойно КМВА надасть необхідні документи

Через повідомлення у ЗМІ щодо ситуації навколо будинку на вулиці Володимирська, 21/20 (вул. Софійська, 20/21, ріг вулиць Софійської, 20 та Володимирської, 21) в Києві, МКІП повідомляє наступне. 

Цей будинок не перебував на державному обліку та не був внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. На сьогодні до МКІП подання про розгляд питання занесення будинку до Реєстру не надходило, але Міністерство готове оперативно розглянути це питання у разі отримання необхідного пакету документів від Київської міської військової адміністрації.

За визначеною законодавством процедурою, КМВА має внести цей будинок до Переліку об’єктів культурної спадщини м. Києва, потім готує та направляє МКІП пакет документів, зокрема облікову документацію. Потім все це має розглянути Експертна комісія з питань обліку об’єктів культурної спадщини МКІП. У разі позитивного рішення комісії, МКІП приймає рішення про занесення об’єкта культурної спадщини до Реєстру за категорією місцевого значення.

Наразі відомо, що наказом Мінкульту в 2011 році житловий будинок визнано таким, що не підлягає занесенню до Реєстру через невідповідність критеріям, визначеним постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 №1760 «Про затвердження Порядку визначення категорій пам’яток для занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України».

Водночас згідно з діючим наразі Генеральним планом м. Києва на період до 2020 року та відповідно до науково-проектної документації, затвердженої наказом МКІП, земельна ділянка за цією адресою розташовується в Центральному історичному ареалі міста, на території пам’ятки археології національного значення «Культурний шар «Города Ярослава» ХІ-ХІІІ ст.», в буферній зоні об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор Святої Софії з прилеглими монастирськими спорудами, Києво-Печерська лавра», в межах архітектурної, археологічної охоронних зон, а також на території пам’ятки містобудування місцевого значення «Вулиця Володимирська та вулиця Терещенківська».

То ж початку проведення будь-яких земляних робіт передують обов’язкові археологічні дослідження. Це визначено Законом України «Про охорону культурної спадщини». 

Крім того, роботам в буферній зоні об’єкту всесвітньої спадщини ЮНЕСКО передує інформування Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а рекомендації організації є обов’язковими. 

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ