Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«МКІП моніторить порушення культурних прав українців у Криму», — Тарас Шевченко

Сьогодні, 13 грудня, у Ризі (Латвія) відбулася дискусія «Деокупація Криму та побудова регіональної архітектури безпеки». До заходу у форматі онлайн долучився заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко. 

«Захист української національної спадщини, повернення всіх експонатів і підтримка на всіх рівнях — це пріоритет для Уряду України та МКІП. Ситуація в Криму знаходиться на порядку денному міністерства: ми спрямовуємо всі зусилля, щоб зберегти міжнародну увагу до порушень прав людини та культурних прав українців на тимчасово окупованій території», — підкреслив заступник Міністра. 

Серед незаконних заходів, що здійснює держава-агресор росія, він назвав археологічні роботи на Кримському півострові, а також зміну власності українських культурних установ і колекцій, які зберігаються у кримських музеях. 

«Серед проблемних питань — Херсонес у Севастополі та Ханський палац у Бахчисараї, які є важливими місцями для української та кримськотатарської культури. На жаль, ці об’єкти руйнуються і втрачають свій автентичний вигляд», — додав заступник Міністра. 

Водночас Тарас Шевченко підкреслив, що українська влада та міжнародні організації спромоглися повернути «Скіфське золото», хоча росія намагалася блокувати всі рішення суду. 

«У нас також є і позитивні історії, такі як кейс зі «Скіфським золотом». Судові процеси тривали чимало років, але артефакти повернулися до України. Це дуже позитивний момент — ми боремося не лише за наш народ, за наші території, але і за музейні експонати, національну спадщину», — зауважив він.

Тарас Шевченко також подякував за підтримку Міністру культури Латвії Агнесе Логіній та підкреслив, що Латвія є «сильним партнером у всій нашій політиці, включно з культурою й підтримкою повноправного членства України в Європейському Союзі».

Вас може зацікавити

У театрі ім. Франка відбулась вистава Файний Франко Фʼюжн, присвячена 80-річчю вшанування памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу 

У театрі ім. Франка відбулась вистава Файний Франко Фʼюжн, присвячена 80-річчю вшанування памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу 

Республіка Польща подарувала автомобіль Музеєві війни

Республіка Польща подарувала автомобіль Музеєві війни