Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП та «Інститут законодавчих ідей» підписали меморандум про співпрацю задля удосконалення УКФ

Сьогодні, 6 березня, в Укрінформі відбувся круглий стіл: «Нова Наглядова рада Українського культурного фонду: перезавантаження». 

Переглянути відео

Переглянути фото

Так, громадськості представили членів УКФ та голову Наглядової ради УКФ. Нею стала Наталія Кривда – докторка філософських наук, професорка кафедри української філософії та культури Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. 

«До формування Наглядової ради УКФ долучилася широка громадськість. Ми віримо в те, що цей громадський рух надалі не буде меншим, а тільки розшириться за рахунок фахівців, людей небайдужих та тих, хто готовий внести свій особистий інтелектуальний внесок, аби українська культура працювала в сучасних цивілізованих європейських наративах, в інтересах українських митців. Також аби вона давала максимально позитивний результат», – сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

В межах події МКІП та ГО «Інститут законодавчих ідей» підписали меморандум про співпрацю. Його метою є консолідація зусиль для поліпшення українського законодавства у сфері культури. Йдеться про удосконалення законодавчих та підзаконних актів, що регламентують діяльність УКФ, а також підвищення обізнаності як українців, так іноземних партнерів, про ефективне реформування сфери культури.

«Я сподіваюсь, що вже через рік ми будемо говорити, що законодавство змінено, й ми створили всі основи для діяльності УКФ. А ми допомогли всім, чим можемо, аби реалізувати всі цілі, про які сьогодні домовились», – підкреслила голова ГО «Інститут законодавчих ідей» Тетяна Хутор.

Вона детально розповіла про процедуру обрання Наглядової ради УКФ. Раніше ініціативна група діячів культури на чолі з Аналітичним центром «Інститут законодавчих ідей» та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» створили платформу для допомоги громадським організаціям та закладам культури для участі у формуванні нової Наглядової ради Українського культурного фонду.

«Хочу привітати всі сторони, які брали участь у процесі завантаження Наглядової ради УКФ, визначення нового керівництва. Я дійсно бачу спільний голос культурної спільноти, різних її сегментів», – зазначив виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко

Під час обговорення йшлося й про подальші кроки в частині змін до закону «Про Український культурний фонд» та нормативно-правових актів УКФ. Адже попри прозоре обрання членів УКФ законодавчі проблеми та прогалини лишились.

Ексчленкиня Наглядової ради УКФ Лариса Покальчук розповіла про проблеми, пов’язані з Наглядовою радою та профільним законом. Серед них: спосіб затвердження експертів, конфлікт інтересів членів Наглядової ради УКФ, проблеми регламенту, відсутність стратегії в профільному законі, відсутність механізму відкликання членів Наглядової ради, невиконання антикорупційної програми УКФ та інші.  

Нині спільними зусиллями дієвці культури мають напрацювати консолідовані зміни до законодавства та домогтися їх ухвалення для забезпечення прозорості та ефективності діяльності УКФ. Для цього створять робочу групу.

Вас може зацікавити

«Картка виявлення об’єкта культурної спадщини» – це якісно новий механізм захисту культурної спадщини 

«Картка виявлення об’єкта культурної спадщини» – це якісно новий механізм захисту культурної спадщини 

«Воля до перемоги. Воїни спорту»: в Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували виставку про Олімпійський рух

«Воля до перемоги. Воїни спорту»: в Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували виставку про Олімпійський рух