Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Засновників музеїв зобов’яжуть погоджувати з МКІП використання музейних зібрань при реорганізації

Верховна Рада України прийняла «за основу» проєкт Закону України «Про внесення зміни до статті 10 Закону України «Про музеї та музейну справу», розроблений МКІП та внесений Кабінетом Міністрів. Зміни стосуються порядку подальшого використання музейних зібрань у разі реорганізації музеїв. Документ розглядатимуть зі скороченим терміном підготовки до другого читання. 

«Ухвалення цього законопроєкту дозволить краще зберігати Музейний фонд України, забезпечить прозорість процесу реорганізації музеїв та посилить значення музеїв. Це ще один інструмент для збереження нашої культурної спадщини», – прокоментував Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

Основна мета документу – недопущення прихованої ліквідації музеїв через механізм їх реорганізації, злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення музеїв, що засновані на державній і комунальній формах власності. 

Нагадаємо, зараз статтею 10 ЗУ «Про музеї та музейну справу» передбачено, що порядок використання музейних зібрань у разі ліквідації музею визначає засновник за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв. У випадку реорганізації, злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення музеїв такий обов’язок погодження відсутній. Це може становити загрозу збереженню Музейного фонду України.

Аби усунути прогалини законодавства, проєктом акта пропонується внести зміни до статті 10 Закону України «Про музеї та музейну справу». У разі реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) музеїв, що засновані на державній і комунальній формах власності, порядок подальшого використання їх музейних зібрань визначатиме  засновник за обов’язковим погодженням з МКІП.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ