Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

На Одещині росіяни пошкодили 123 культурні пам’ятки, з них 18 національного значення

Сьогодні, 15 квітня, т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв оглянув пошкоджені внаслідок російської агресії пам’ятки культурної спадщини Одеси. Це Одеський будинок вчених, Одеський художній музей та Одеський Спасо-Преображенський собор. 

Переглянути фотоальбом

Очільник МКІП також зустрівся з головою Одеської обласної державної військової адміністрації Олегом Кіпером та Одеським міським головою Геннадієм Трухановим, а також з представниками культурної спільноти  Одещини. Йшлося про важливість культури під час війни, пошук шляхів збереження української культурної спадщини, а також закладів культури та мистецької освіти.

«Одеса багата на мистецьку та культурну спадщину. Тут є заклади культури як державної форми власності, так і комунальної. Наразі для країни немає значення, кому саме належить спадщина. Беззаперечно одне відношення до неї має бути уважним та предметним. Сьогодні всі, хто працюють, виконують національне завдання Честь вам і хвала. Всі, хто прийняв виклики війни, і сьогодні, ще, можливо, з більшою мотивацією віддає себе, свій час та ресурс тому, щоб протистояти ворогу на своєму місці. Ми з вами теж мобілізовані для своїх завдань охороняти спадщину, вчити дітей, забезпечувати культурні процеси, які необхідні для життєдіяльності країни», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв під час зустрічі з культурною спільнотою Одещини.

На території Одеської області з початку повномасштабного вторгнення різного ступеня пошкодження зазнали 123 будівлі-пам’ятки, з них національного значення – 18, місцевого значення – 105.

«Сьогодні наш пріоритет однозначний стійкість і міць країни. Наші захисники бережуть нашу землю, але ви, мої колеги, разом зі своїми колективами, бережете нашу українську ідентичність через збереження культури», – підкреслив Ростислав Карандєєв.

Крім того, в Одеській області активно працюють над виявленням, дослідженням та популяризацією нематеріальної культурної спадщини. Наразі до Національного переліку від Одеської області внесено 10 елементів, з них у 2023 році – три елементи. 

Нагадаємо, в межах свого візиту в Одеську область т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв відвідав заклади культури та мистецької освіти Одеси.

Вас може зацікавити

МКІП та ІР-офіс співпрацюватимуть у сфері охорони культурної спадщини, цифровізації та розвитку креативних індустрій

МКІП та ІР-офіс співпрацюватимуть у сфері охорони культурної спадщини, цифровізації та розвитку креативних індустрій

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко