Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Набрав чинності розроблений МКІП «антипушкінський» закон

15 червня набрав чинності розроблений Міністерством культури та інформаційної політики закон «Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо незанесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та вилучення з Реєстру окремих об’єктів культурної спадщини».

За відповідний документ Верховна Рада проголосувала у другому читанні та в цілому 3 травня, 12 червня закон було підписано Президентом України Володимиром Зеленським.

Його головна мета – створення правових підстав для вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України об’єктів культурної спадщини, що є символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології.

«Позиціонування України як резиденції демократії, культури і свободи у цивілізованому світі неможливе без застосування тих практик, які вже підтвердили свою ефективність у Європейській спільності. Зокрема, позбавлення культурного простору від постколоніального баласту, шляхом вилучення об’єктів культурної спадщини з Державного реєстру нерухомих пам’яток України, які є символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології», – йдеться у пояснювальній записці.

Закон передбачає внесення змін до статтей 13, 15 та доповнення новою статтею 151 закону України «Про охорону культурної спадщини» шляхом розширення пам’яток, які не підлягають занесенню до Реєстру об’єкти культурної спадщини та доповненням критеріями віднесення об’єктів культурної спадщини до символів російської імперської або радянської тоталітарної політики.

Реалізація відповідного акта сприятиме посиленню інформаційної безпеки України, захисту конституційних прав громадян у сфері культурної спадщини.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ