Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Наше завдання зберегти заклади культури та  фахівців сфери задля підтримки стійкості українців, – Ростислав Карандєєв під час візиту на Миколаївщину

10 квітня у Миколаївській обласній науковій універсальній бібліотеці за участю т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва відбувся круглий стіл з керівниками обласних закладів культури та освіти у сфері культури Миколаївської області, представниками місцевої влади та творчої спільноти Миколаївщини. 

Переглянути фотоальбом

Попри складну ситуацію на Миколаївщині, постійні обстріли та тривоги, люди культури продовжують нести свою місію в області. Вони підтримують людей, надають психологічну підтримку, створюють нові вистави, вчать дітей. На Миколаївщині до початку повномасштабного вторгнення працювало 3878 працівників культури, станом на сьогодні їх кількість зменшилась лише на 500 осіб.

«Дякую вам, шановні колеги, за те, що забезпечили своєю щоденною працею стійкість сфери. Ви справді віддані своєму регіону, культурі, любите людей», – підкреслив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Він також додав, що крім української минувшини, ми маємо думати про сучасне культурне продукування: «Це має бути державною політикою. Розуміння культури та духовності як інструменту формування усвідомленого внутрішнього відчуття національної ідентифікації – у порядку денному сьогодні». 

Очільник МКІП вручив подяку Міністерства культури та інформаційної політики України начальнику управління культури національностей та релігій МОВА Олені Буберенко.

Так, за період повномасштабного вторгнення музеї Миколаївщини реалізували понад 30 великих проєктів, презентували майже 100 виставок, провели близько 3 000 екскурсій та різноманітних заходів, які відвідали близько 80 000 людей. 

У бібліотеках області відкриваються мовні клуби для вдосконалення української мови. Також обласні бібліотеки організували збір україномовних книг для постраждалих бібліотек та бібліотек на деокупованих територіях, зібрано та передано майже 4500 примірників книг для 19 бібліотек Миколаївщини.

Крім того, вдалось зберегти учнів мистецьких шкіл. Це 5 121 дитина та 483 здобувачів освіти у закладах фахової передвищої мистецької освіти.

Миколаївські обласні театри за період повномасштабної війни створили  35  прем’єрних вистав, провели близько 1000 вистав та концертних програм. Також театри здійснювали гастрольні тури по західній та центральній Україні, приймали на своїх сценах театри з інших регіонів.

Миколаївці зі сфери культури та мистецької освіти плетуть маскувальні сітки,  постійно донатять на потреби ЗСУ, влаштовують благодійні концерти, заходи у евакуаційних та волонтерських центрах, лікарнях, місцях дислокації військових, виставки-продажі, міжнародні ярмарки (Німеччина), аукціони, в яких активну участь беруть майстри та майстрині області, а отримані кошти передаються військовим.

Нагадаємо, т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв на Миколаївщині відвідав заклади культури та мистецької освіти, а також поспілкувався з митцями, культурними діячами, представниками мистецької освіти та місцевої влади. 

Вас може зацікавити

У Києві відкрилась виставка ікон та сакральних творів студентів академії ім. Михайла Бойчука

У Києві відкрилась виставка ікон та сакральних творів студентів академії ім. Михайла Бойчука

До 15 червня українські митці можуть взяти участь в конкурсі на отримання фінансової допомоги від фонду ЮНЕСКО 

До 15 червня українські митці можуть взяти участь в конкурсі на отримання фінансової допомоги від фонду ЮНЕСКО