Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Олександр Ткаченко зустрівся з громадськими активістами

26 червня в Національному художньому музеї України Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики, зустрівся з активістами. Він публічно відповів на всі запитання присутніх й запропонував більше та регулярно обговорювати все, що турбує громадськість. 

Міністр прокоментував ставлення до петицій із вимогами про своє звільнення. Він відповів, що все це – демократичний процес. На петиції можуть зважати органи влади, враховуючи думку громадськості, але існують й відмінні позиції.

Багато питань активістів стосувались Держкіно та Довженко-Центру. Олександр Ткаченко ще раз нагадав, що наразі МКІП не відповідає за сферу кіно, адже з 2021 року Держкіно підпорядковується безпосередньо Кабінету Міністрів України. Він також зазначив, що не погоджується з рішенням реорганізувати Довженко-Центр.

Йшлося також про те, коли з назви Національної музичної академії приберуть ім’я російського композитора та звільнять керівництво закладу. Міністр підкреслив, що це треба робити тільки у законний спосіб. 

Говорили й про музику. У Олександра Ткаченка запитали, на чиїй він стороні в ситуації, яка сталася під час концерту Світлани Лободи в Харкові з активісткою, на що він відповів: «На стороні дівчини». Також у Міністра поцікавилися думкою про артистів, які з початку повномасштабної війни змінили свою позицію та публічно підтримали Україну. «Краще перевзутися, ніж недовзутися, що відбулося з багатьма українськими артистами, які досі залишаються в Росії та виступають на концертах у підтримку війни», — зазначив Олександр Ткаченко. 

Щодо дистрибуції музики, Міністр вважає, що МКІП може лише створювати умови для розвитку музичного середовища, зокрема через податки та регуляцію роялті. Створювати додаткову державну промоційну агенцію є недоцільним.

На питання про евакуацію музеїв, Олександр Ткаченко зазначив, що Міністерство культури та інформаційної політики України ініціювало вдосконалення законодавства щодо евакуації культурних цінностей під час воєнного стану. До початку повномасштабного вторгнення відповідного закону про превентивну евакуацію не було. За словами Міністра, вивезення колекцій почали у перші дні повномасштабної війни. Зокрема евакуювали артефакти Національного художнього музею в Києві та ще кількасот тисяч артефактів із різних музеїв країни. Музеї в Херсоні не евакуювали, бо російські війська просувалися надто швидко, те саме з музеями у Маріуполі. 

Нагадаємо, активісти, які влаштували акцію протесту на «Книжковому Арсеналі», цього разу на зустріч не прийшли.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ