Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Олександр Ткаченко звернувся до учасників та гостей Венеційської бієнале архітектури

Цьогоріч на Венеційській архітектурній бієнале українські архітектори за сприяння МКІП представили експозицію під символічною назвою UKRAINIAN DNA. Вся інсталяція – це матеріальна, просторова та часова подорож моментами української історії та сьогодення.

19 травня, в день відкриття, який назвали: «Архітектура майбутнього. Як побудувати кращу Україну. Голос українських архітекторів», Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко звернувся до гостей події: 

«Вся історія України – це історія драматичної боротьби. Наша культура дуже модерна, але має глибоке коріння. Зокрема в архітектурі України зберігається спадкоємність багатовікових національних традицій, що знайшло своє відображення у кращих творчих здобутках сучасних українських архітекторів».

Українці пов’язані з предками та майбутніми поколіннями тонкими корінцями позачасового самоусвідомлення. Культура дбайливого ставлення та особистої відповідальності, пам’ять поколінь, глибокий зв’язок з рідною землею, колективна сила та свідомість, готовність відстоювати свої цінності та здатність до миттєвої самоорганізації – це все властивості нашого мережива ДНК. Тому фундаментальне завдання стратегії відбудови має бути комплексним. Збереження традицій, ідентичності та створення бачення майбутнього з інтегральною людиноцентричною турботою в основі як підхід.

«Ми вдячні за інтерес міжнародної професійної спільноти до відновлення нашої країни. The Venice Architecture Biennale – це велетенська творча лабораторія й важливий майданчик для обговорення інноваційних ідей, що пов’язані з відбудовою України. Переконаний, що після нашої справедливої перемоги архітектурне обличчя України набуде нових рис. Так, це обличчя залишиться впізнаваним з суто українським оригінальним стилем. Але скрізь додасться європейськості, бо у цій страшній війні ми воюємо саме за цінності, за людей, за їхнє гідне життя», – зазначив Олександр Ткаченко у своєму відеозверненні.

UKRAINIAN DNA розташована прямо на Giudecca. Останніми роками це місце стало особливим для мистецтва у Венеції, а також у монастирі Сан Косма і Даміано, де проживають митці в резиденції. Тому це місце зустрічі художників, галерей і критиків, які оселилися в цьому чудовому куточку міста-лагуни.

Меценати проєкту: муніципалітет Венеції, фонд Bevilacqua La Masa, Міжнародна спілка архітекторів, Національна рада Ордену архітекторів, Орден архітекторів Венеції, Scuola Grande di San Marco.

Куратори та організатори: Анастасія Білецька та Анна Манако, амбасадори асоціації Design4Ukraine, Анна Кирій, заступник голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України, голова правління Фундації Архітектурної палати України, Ольга Нешта, доктор філософії в архітектурі, член Національної спілки архітекторів України; Едоардо Мілезі та Роберто Б’янконі з асоціації Scuola Permanente dell’Abitare. Сана Моро – Куратор проекту Rhizome.

Спеціальний гість: музикант, посол колісної ліри — Гордій Старух.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ