Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

ПАРЄ визнала геноцидний намір росії у знищенні української культурної спадщини та ідентичності

26 червня Парламентська Асамблея Ради Європи на засіданні підтримала три резолюції, що стосуються України. Зокрема була прийнята резолюція «Протидія стиранню культурної ідентичності під час війни та миру» на основі звіту Євгенії Кравчук, голови комітету гуманітарної та інформаційної політики, членкині постійної делегації у ПАРЄ.

У документах згадується створення спеціального трибуналу для Росії, посилення санкцій та засудження злочинів проти української ідентичності та культурної спадщини.

Резолюція ПАРЄ закликає держави-члени ратифікувати конвенції Ради Європи про захист культурної спадщини; посилити санкції за свавільні військові руйнування, не виправдані “нагальною військовою необхідністю”; розширити сферу свого правового регулювання, включивши до неї порушення проти культурної спадщини, зокрема культурні чистки; передбачати повне відшкодування на основі міжнародного права, зокрема шляхом реституції, компенсації, реабілітації, сатисфакції та гарантій неповторення руйнувань; зміцнювати здатність боротися з незаконним обігом культурних цінностей, зокрема шляхом санкцій проти всіх, хто здійснює або сприяє незаконному переміщенню артефактів чи торгівлі ними, проводить або організовує незаконні розкопки чи використовує артефакти у власних цілях (виставки, аукціони, наукові публікації), а також забезпечити притягнення до відповідальності органів влади та причетних до них державних установ, відповідальних за ці дії; розвивати підготовку військовослужбовців, поліцейських, митників і працівників системи правосуддя, щоб сприяти запобіганню, розслідуванню та кримінальному переслідуванню порушень щодо культурної спадщини; підвищувати обізнаність про те, як пропаганда, імперські та неоімперські практики, зокрема ідеологія “русского міра”, можуть створювати підґрунтя для порушень міжнародного права, зокрема й проти культурної спадщини; підвищувати обізнаність про цілеспрямовану мілітаризацію українських дітей на окупованих територіях з боку росії.

Окрім того, в документі зазначено, що держави-члени організації будуть допомагати Україні у збиранні, фіксації, документуванні та зберіганні доказів злочинів, які росія скоїла проти матеріальної та нематеріальної культурної спадщини в Україні. Це включає оцінку завданих збитків і отримання репарацій. Крім того, держави-члени сприятимуть Україні в оцифруванню об’єктів культурної спадщини та власності, у розбудові інституцій для ефективного використання фінансування, у поліпшенні управління спадщиною та здійсненні реконструкцій.

Крім цього, Україні будуть надані підтримка й ресурси для розробки проєктів у сфері культурної спадщини, підтримки культурної життєздатності та культурних обмінів. Це включатиме підтримку та ресурси для художників, письменників, музикантів та інших професіоналів у галузі культури, фінансування ініціатив, грантів та програм резиденцій.

«Це важливий фундамент для того, аби відповідальність для росії за зазіхання на нашу ідентичність настала. Вже розпочинаємо роботу над імплементацією», – зазначила Євгенія Кравчук.

Вас може зацікавити

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі

Відбувся молитовний сніданок під патронатом Президента України Володимира Зеленського

Відбувся молитовний сніданок під патронатом Президента України Володимира Зеленського