Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Перша леді Олена Зеленська відкрила виставку «Скарби Криму. Повернення», за експонати якої Україна боролась майже 10 років 

Події

Сьогодні, 4 липня, у Скарбниці Національного музею історії України відбулось урочисте відкриття виставкового проєкту «Скарби Криму. Повернення».

Дивитись фотоальбом

Виставка унікальних експонатів, відомих як «скіфське золото», запрацює завтра, 5 липня, за адресою Лаврська, 9. 

«Радію, що вся колекція стає нарешті доступною для всіх українців – вже від завтра, з 5 липня. Запрошую всіх подивитися на наш видатний спадок. Бо справжні національні скарби – не те, що десь сховане чи привласнене. Це те, що доступне людям і збагачує розмаїттям навіть не одну державу, а цілий світ. Вірю: так само, як ці скарби, повернеться додому й Крим, щоб бути частиною вільного світу. І тоді скіфське золото повернеться вже до кримських музеїв», – зазначила Перша леді Олена Зеленська.

Експозиція фактично стане постійною у стінах Музею та триватиме до остаточної деокупації Криму, після чого колекцію планують перемістити на територію півострова.  

Заступниця керівника Офісу Президента України Олена Ковальська підкреслила: «Перемога — це не миттєва подія і вона складається з великої кількості маленьких кроків, які по своєму важкі та складні. І ми сьогодні тут тому, що  Україна здобула одну важливу перемогу. Те, як ці скарби повертались додому — це маленька модель того, як наша країна йде до перемоги. І один з найважливіших елементів на цьому шляху — це об’єднання зусиль багатьох людей заради спільної мети».

У червні 2023 року Україна здобула історичну перемогу в міжнародному правовому полі: Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення судів попередніх інстанцій про повернення на Батьківщину 565 предметів з 4 кримських музеїв, що експонувалися в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. 

«Кримські скарби вдома. І це, без перебільшень, історична перемога України у боротьбі за культурну спадщину, яку століттями намагається вкрасти російська імперія.  У різні періоди історії територію України населяли різні народи, які залишили по собі величезний спадок. Сьогодні ми усі маємо його зберігати та захищати. Це наша візія та наша мети», – сказав т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв

Передача артефактів, відомих як «скіфське золото», є логічним і справедливим завершенням тривалої судової тяганини за право власності між Україною та музеями, розташованими на підконтрольній росії території. 

«Ця виставка — це про історію та про повернення частки Криму. Ось так, повертаючи його маленькими та великими частками ми повернемо весь півострів. Це титанічна робота і результат якої був би неможливий, як би ми не працювали як одна команда, кожен на своєму місці. Я хочу ще раз всім подякувати та сказати, що ми так довго до цього йшли і нарешті здобули перемогу у боротьбі за Скіфське золото, але попереду нас чекає ще більша перемога, яку Україна, безумовно, заслуговує», – зазначив Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба

Виставковий проєкт «Скарби Криму. Повернення» реалізовано Національним музеєм історії України та Міністерством культури та інформаційної політики України за підтримки Благодійного фонду BGV та ГО “Інститут публічних комунікацій». 

«У команді фонду ми говоримо, що це проєкт про дорогоцінності та цінності. А українські цінності – вони у самоідентичності, у збереженні історії, в історичній справедливості. Тому Благодійний фонд BGV та наша родина Буткевич не могли не підтримати проєкт повернення Скарбів Криму», – зауважила співзасновниця благодійного фонду BGV Анна Буткевич

У рамках виставкового проєкту український бренд GUNIA Project спільно з Міністерством культури та інформаційної політики та Скарбницею Національного музею історії України створили благодійну прикрасу «Скіфське золото». 100% прибутку від продажів буде спрямовано на закупівлю РЕБів для бригади НГУ «АЗОВ» фондом BGV із загальною метою збору 1 000 000 грн. 

Партнери проєкту — Uklon, ПриватБанк та Vodafone. Медіапартнери — Укрінформ, Суспільне Мовлення, hromadske, 1+1 media, Факти ICTV, Вікна-новини, Harper’s Bazaar та Elle Ukraine.

Вас може зацікавити

У Києві розпочалася міжнародна конференція про захист культурної спадщини та протидію культурному стиранню

У Києві розпочалася міжнародна конференція про захист культурної спадщини та протидію культурному стиранню

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО