Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Підписання декларації «Люблінського трикутника» – посилення підтримки для культурного та креативного секторів України

23 травня Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко відвідав Республіку Польща та взяв участь у зустрічі в форматі «Люблінського трикутника» разом зі своїми колегами Пьотром Глінським, Віцепрем’єр-міністром, Міністром культури та національної спадщини Республіки Польща, та Сімонасом Кайрисом, Міністром культури Литовської Республіки. Під час спільного брифінгу міністри підписали декларацію «Люблінського трикутника». У декларації заявлено про підтримку України у захисті її культурної спадщини, обміні знаннями, підтримку митців та створення Європейського фонду для культурного та креативного сектору України.

На запрошення Пьотра Глінського до Кракова, Олександр Ткаченко та Сімонас Кайрис відвідали Краківський музей князів Чарторийських та експозицію «Експресія. Скульптура львівського рококо – твори Йогана Пінзеля зі збірки Львівської національної галереї мистецтв» у Королівському замку на Вавелі. Після цього вони взяли участь в офіційному відкритті експозиції «Вільно, Вільнюс, Вільне 1918-1948. Одне місто – багато розповідей» в Національному музеї в Кракові. Ця виставка, підготовлена з нагоди 700-річчя Вільнюса, є спільним проєктом Національного музею у Кракові та Литовського національного музею мистецтв у Вільнюсі.

Під час спільного брифінгу міністри України, Польщі та Литви підписали декларацію «Люблінського трикутника». У декларації зазначається згода підписантів підтримувати Україну в різних міжнародних форматах для захисту її культурної спадщини та цінностей, здійснювати обмін знаннями, надавати підтримку українським митцям та культурним фахівцям, сприяти відновленню України та створенню Європейського фонду для захисту та відновлення культурного та креативного сектору.

«Я дуже радий бути сьогодні в Кракові, тому що маю поруч двох вірних друзів. Якщо потрібно спільно воювати за інтереси України, я знаю, до кого звернутися. Ми безмежно вдячні вашим двом урядам за допомогу зі зброєю, а також за підтримку наших митців. Дуже важливо, що ми єдині в розумінні цінностей нашої культурної спадщини. Дякую, що підтримуєте українську культуру в Україні, оскільки наші культурні діячі продовжують працювати, театри та музеї залишаються відкритими, а люди дуже хочуть долучатися до культури під час війни. У цьому році ми святкуємо річницю польського повстання, в якому брали участь також українці. Символом цього повстання є гасло «За вашу і нашу свободу». Воно актуальне і сьогодні», – сказав Олександр Ткаченко.

Міністри з Польщі та Литви наголосили, що солідарність з Україною лише посилюється. Розробляються нові заходи в рамках багатовимірної допомоги як українському населенню, так і широкому культурному сектору. Зокрема, було відзначено успішну діджиталізацію багатьох обʼєктів культурної спадщини та грунтовну роботу над розробкою єдиної платформи музейної спадщини України. Також розпочато проєкт інвентаризації.

Нагадаємо, в лютому 2022 року відбулась онлайн зустрічі міністрів культури України, Польщі та Литви. Міністри підписали Декларацію про наміри співробітництва в рамках «Люблінського трикутника» між Міністерством культури та інформаційної політики України, Міністерством культури Литовської Республіки та Міністерством культури та національної спадщини Республіки Польща.

В квітні 2022 року в Україні з візитом перебували Віце-прем’єр-міністр, Міністр культури та національної спадщини Республіки Польща Пьотр Глінськи та Міністр культури Литовської Республіки Сімонас Кайрис з делегаціями. Візит став вагомим кроком на шляху розвитку тристороннього співробітництва між Україною, Польщею та Литвою у рамках «Люблінського трикутника». 

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ