Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Покарання за злочини проти культурної спадщини є запобіжником розповсюдження подібного зла у світі, – Ростислав Карандєєв

29 серпня т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв зустрівся з делегацією Міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні. 

Сторони обговорили фіксацію наслідків воєнних злочинів, вчинених російською федерацією проти української культурної спадщини, порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права країною-терористом. 

Т.в.о міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв наголосив на важливості чіткого розуміння світовою спільнотою того, що є добром, а що – злом у сучасній ситуації, підкресливши, що покарання за злочини є не лише проявом справедливості, але й ефективним засобом запобігання розповсюдження подібного зла у світі. 

«Особливо важливо, щоб світові лідери, керівники своїх країн, стали на бік України. Тож ця зустріч є важливим кроком у досягненні цієї мети. Адже ваша робота має велике значення для нас, не лише для Міністерства культури та інформаційної політики, а й для нашої країни в цілому», – сказав він.

Ростислав Карандєєв зазначив, що питання збереження культурної спадщини, яка цілеспрямовано знищується ворогом,  є ключовим.  Крім того,  він окреслив категорії збитків в сфері культурі: об’єкти нерухомої культурної спадщини, музейні артефакти та, головне, людські втрати, які охоплюють не лише загиблих працівників, а й тих, хто у звʼязку з переїздом змушений був змінити професію. 

Окремо Ростислав Карандєєв зазначив, що МКІП має розроблений алгоритм фіксації втрат культурної спадщини. Його використовують правоохоронці під час фіксації наслідків атак, а також фахівці з місцевих органів влади. 

«Ми ставимо завдання підготовки потужної системи реставрації та відновлення. Але перед початком цього процесу необхідно враховувати масштаби руйнувань. Тому фахівці продовжують фіксувати руйнування в культурній сфері, і ми будемо дуже вдячні колегам з ООН за надання цій інформації правового статусу», – сказав Ростислав Карандєєв. 

Представники делегації Міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні зазначили, що під час збору доказів порушень, вони не забувають про культурний аспект. Адже саме через культуру проявляється ідентичність країни. 

За результатами зустрічі сторони визначили пріоритетні напрямки співпраці, зокрема щодо фіксації та документування руйнувань та втрат рухомої та нерухомої спадщини України, а також визначили осіб для координації подальших спільних дій.

Довідково,члени Міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні здійснюють третій візит в Україну з 28 серпня до 4 вересня 2023 року. В рамках цієї важливої місії з встановлення фактів, Комісари планують відвідати декілька міст в Україні з метою розслідування ймовірних порушень та утисків прав людини, а також порушень міжнародного гуманітарного права та зустрінуться з жертвами та свідками подій. 

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ