Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Пошкоджена росіянами бібліотека в Херсоні отримає від Німеччини нове обладнання для людей з порушенням зору

Уряд Німеччини підтримає Херсонську обласну універсальну наукову бібліотеку ім. Олеся Гончара, яку обстріляли росіяни минулого року. Про це повідомила МКІП листом Уповноважена з питань культури та медіа Уряду Федеративної Республіки Німеччина Клаудія Рот.

«Під час відновлення України ми прагнемо реалізувати нову філософію діяльності закладів культури. Вдячні нашим німецьким друзям за розуміння й підтримку в формуванні безбар’єрного середовища», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Нагадаємо, внаслідок ракетних ударів армії рф по місту, Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека, де працював провідний в Україні Центр для сліпих і людей з вадами зору, зазнала суттєвого руйнування. Була знищена машина для виготовлення книг шрифтом Брайля.

Німецька національна бібліотека через Мережу захисту культурних цінностей України/Ukraine Art Aid Center установила прямі контакти з Херсонською бібліотекою. Ukraine Art Aid Center замовив необхідне обладнання та техніку, виходячи з конкретних потреб. Йдеться про принтер для друку шрифтом Брайля, принтер для друку тактильної графіки на капсульному папері, дисплей Брайля, електронний збільшувач, лупу, а також спеціальний папір. Постачання обладнання в Україну очікується навесні 2024 року.

«Мережа захисту культурних цінностей України була створена Федеральним урядом Німеччини у березні 2022 року задля координації допомоги й захисту українських культурних цінностей, пам’яток архітектури й музеїв. У зв’язку з цим Федеральне Міністерство закордонних справ надало і цьогоріч значні кошти приватній ініціативі Ukraine Art Aid Center, через яку можна здійснювати широкі постачання допомоги для захисту культурних цінностей до України. Я сподіваюсь, що допомога людям з вадами зору в Україні є наочним прикладом такої роботи, й буду рада продовженню співробітництва», – зазначила у листі Уповноважена з питань культури та медіа Уряду Федеративної Республіки Німеччина Клаудія Рот.

Нагадаємо, в грудні 2023 року відбулась онлайн-зустріч, де Україна та Німеччина обговорили перспективи співпраці щодо збереження культурної спадщини, ініціатив для людей з порушенням зору, а також взаємодію між культурними закладами.

Вас може зацікавити

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації» 

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації»