Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Позиція МКІП щодо Festival Arsmondo Slave та Opéra National du Rhin

Міністерство культури та інформаційної політики України однозначно засуджує можливі факти культурного колабораціонізму та поширення російських наративів, які не сприяють зміцненню позицій України в боротьбі з російською військовою агресією, а також просувають російську культуру, яка, як відомо, є інформаційною зброєю країни-агресора. 

МКІП глибоко занепокоєне ігноруванням організаторами Festival Arsmondo Slave та Opéra National du Rhin факту російської агресії, її причин та наслідків. Адже опис концепції фестивалю повторює наративи російської пропаганди, зокрема ідею «руського міра».

Міністерство послідовно виступає проти проєктів, які просувають ідеї «миру за будь-яку ціну», «братерства між українським та російським народами» або «спільного культурного надбання». Адже російська культура – це частина російської державної військово-тоталітарної машини й фактично зброя. Її не можна поділити на погану та хорошу, тому не повинно виникати запитань, чому не тільки Україна, а й увесь світ має відмовитись від російської культури.

Поки Україна потерпає від жорстокого насилля з боку росії – щодня гинуть українські діти, цивільне населення, доки російська армія руйнує українські міста, знищує культурну спадщину, інфраструктуру, наші церкви, музеї, театри, школи, бібліотеки й спортивні майданчики, проведення будь-яких фестивалів з наративами про «дружбу слов`янських народів» вважаємо недоречним. 

Підкреслюємо, що концепція фестивалю, а також коментарі до програми фестивалю містять терміни російської пропаганди. Це, зокрема, «слов`янський світ», «слов`янський всесвіт», об`єднання слов`ян релігійною, мовною і ментальною спільністю. Всі ці поняття вказують на те, що програма фестивалю фокусує увагу не на жорстокій війні у центрі Європи, яка відбувається прямо зараз та, яку розпочала країна-терорист росія. Програма фестивалю зміщує акценти на нейтральні теми, що є неприпустимим, бо невиправдана російська агресія – чисте зло, яке засуджує увесь цивілізований демократичний світ. 

Поки українці захищають власне життя та свободу своєї країни та боронять рубежі світової демократії, російські артисти не можуть безперешкодно гастролювати й розповсюджувати отруту російської пропаганди.  

МКІП очікує, що всі культурні події, зокрема й фестиваль мають стати майданчиками для засудження російської агресії, а не виправдовувати її. Маємо всім світом протистояти країні-терористу. Перемога України – це перемога добра над злом, це спокій і мир у Європі.

То ж закликаємо організаторів фестивалю чітко висловити свою позицію щодо російської агресії в Україні й принципово засудити дії росії. Крім того, підтримувати й запрошувати до виступів професійних українських митців, співаків, артистів, які є біженцями з України через російську агресію і тимчасово перебувають у Франції, або тих, хто залишився працювати в Україні попри війну. 

«Абсолютно неприпустимим є толерування російської культури, використання російських наративів про слов’янський світ та братні народи в центрі Європи. Європи, за мир якої вмирають українці. Також звертаю увагу на українських учасників фестивалю, які, виходить, такий наратив підтримують і тому нам важко пояснити і собі, і міжнародним партнерам як таке можливо», – зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ