Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Проєкт «Restoring Ukraine Together» презентував звіт про фінансування культури з місцевих бюджетів у 2022 році

28 липня в Укрінформі проєкт «Restoring Ukraine Together» презентував аналітичний звіт «Стан фінансування культури та мистецтва з місцевих бюджетів: основні тенденції 2022 року». 

Переглянути відео

Учасники події також обговорили потреби та перспективи культури в Україні. Модератор дискусії: Ярослав Петраков, ексгенеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства культури та інформаційної політики.

Культурний розвиток суспільства відіграє чи не ключову роль у забезпеченні життєдіяльності громадян. Особливо питання культурного розвитку актуалізується в умовах війни. Адже знання історії, культури, традицій — є запорукою стійкості українців і майбутньої Перемоги України. Розвиток культури забезпечує й конкурентоспроможність та привабливість як країни загалом, так і регіонів зокрема. Надзвичайно важливо, щоб фінансування сфери культури задовольняло потреби громадян та відповідало вимогам часу. Лише за такої умови вдасться забезпечити розвиток цієї сфери та задовольнити всі необхідні потреби.

Метою дослідження проєкту «Restoring Ukraine Together» є покращення планування фінансування на наступні періоди. Основні висновки аналітичного звіту окреслили тенденції, які 2022 рік приніс сектору культури:

  • Темпи приросту видатків в національній валюті та доларах США в 2022 році, в порівнянні з 2021 роком, є від’ємними – видатки державного бюджету на такі потреби скоротилися на 39,78% у гривневому еквіваленті й на 49,19% у доларовому, місцевого бюджету – на 12,09% та 25,82% відповідно.
  • Найбільше видатків з місцевих бюджетів на культуру та мистецтв було здійснено на оплату праці й нарахування на заробітну плату – 60,87%. При цьому розмір середньомісячної заробітної плати штатних працівників за напрямом «Діяльність у сфері творчості, мистецтва та розваг» є нижчим за розмір середньомісячної заробітної плати штатних працівників у середньому по економіці у 2022 році на 25,6%, а за напрямом «Функціювання бібліотек, архівів, музеїв та інших закладів культури» – на 29,5%. 

«Основний висновок цього дослідження – це те, що без врахування видатків на культуру на рівні найменших громад, без вплетення її в усі стратегічні документи, ми постійно будемо комусь доводити, що таки необхідно інвестувати в культуру. Крім того, поки самі працівники сфери не включаться в процес комунікації з громадськістю щодо значення культури для суспільства, дискусії точитимуться тільки навколо фінансових показників, ми й далі будемо дискутувати, що більше потрібно: купити дрони чи добудувати музей. Тому культура має з’явитися у всіх стратегічних документах на всіх рівнях», – зазначила Галина Григоренко, заступниця міністра культури  та інформаційної політики України. 

Звіт підготовлений на основі даних Державного вебпорталу бюджету для громадян, Єдиного вебпорталу використання публічних коштів, Державної казначейської служби, Національного банку України, Державної служби статистики та  інформація, що міститься в нормативно-правових актах України. 

Учасники події: Галина Григоренко, заступниця Міністра культури та інформаційної політики; Тетяна Шульга, секторальна менеджерка напряму культури Представництва ЄС в Україні; Євгенія Кравчук, заступниця голови комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики; Тарас Маршалок, автор дослідження, експерт проєкту «Restoring Ukraine Together» та аналітик Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління KSE, професор кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Західноукраїнського національного університету; Олександр Ісип, експерт Всеукраїнської асоціації ОТГ; Марина Кузьмічова, заступниця міського голови Рівного; Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова. 

Нагадаємо, проєкт «Відновлюємо Україну разом», реалізується за  фінансової підтримки Європейського Союзу  мережею захисту національних інтересів АНТС з метою побудови довіри між ключовими стейкхолдерами процесу відновлення України: органами державної та місцевої влади, міжнародними донорами та партнерами, експертними та професійними спільнотами, представниками громадянського суспільства.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ