Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Схід Опера відкрила новий 148-й сезон в Україні та у Словаччині

Харківський національний академічний театр опери та балету імені М. В. Лисенка відкрив новий 148-й сезон одразу в двох містах та двох країнах. 

8 вересня 2023 року – в  Гуманітарному центрі міста Габчиково (Словацька Республіка), який став місцем проживання і репетиційним майданчиком артистів і співробітників Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка, а 9 вересня – у Харкові.

В Гуманітарному центрі Габчикова відкриття 148-го сезону проходило не тільки урочисто, але й в теплій та дружній атмосфері. В місті харків’ян добре знають, у театру з’явилося там чимало шанувальників. 

Програму святкового концерту відкрила оркестрова «Вакханалія» з опери К. Сен-Санса «Самсон і Даліла» у виконанні симфонічного оркестру під керуванням головного диригента Схід Опера, заслуженого діяча мистецтв України Дмитра Морозова. Звучало цього дня зі сцени в Габчиково чимало славетних оперних арій – Калафа з «Турандот» Дж. Пуччіні, Чіо-Чіо-сан з «Мадам Баттерфляй», Бартоло з «Одруження Фігаро» Дж. Россіні. Одухотворено й просвітлено лунали фрагменти з кантат і мес Й.С. Баха, В.А. Моцарта, Ф. Шуберта. Широко була представлена і українська музика різних епох.

Наступного дня, 9 вересня, відкриття сезону відбулося на одному з безпечних майданчиків у Харкові, де минулого сезону хнатобівці виступали щотижня і вже мають свою аудиторію. Тут були представлені фрагменти з опер українських композиторів.  Глядачам показали сцени з «Наталки Полтавки» і «Тараса Бульби» М. Лисенка, «Запорожця за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського, «Поета» Л. Колодуба, які з успіхом йшли на сцені театру. Публіка сприймала улюблені твори із захватом, щиро аплодуючи артистам Схід Опера. 

Коментуючи реакцію глядачів, в.о. генерального директора-художнього керівника Схід Опера, заслужений діяч мистецтв України Ігор Тулузов зазначив: «Приємно, коли публіка так щиро і емоційно реагує на виступи наших артистів. В новому сезоні ми продовжимо розширювати обрії української музики, і певен, що на нас чекає чимало відкриттів».

Вас може зацікавити

Перша леді Олена Зеленська відкрила виставку «Скарби Криму. Повернення», за експонати якої Україна боролась майже 10 років 

Перша леді Олена Зеленська відкрила виставку «Скарби Криму. Повернення», за експонати якої Україна боролась майже 10 років 

У Києві розпочалася міжнародна конференція про захист культурної спадщини та протидію культурному стиранню

У Києві розпочалася міжнародна конференція про захист культурної спадщини та протидію культурному стиранню