Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Шведський досвід допоможе Україні створити сучасні сховища для цінних музейних експонатів, – Ростислав Карандєєв

Сьогодні, 16 лютого, в рамках робочого візиту до Швеції т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв відвідав низку музеїв та інших культурних установ у шведській столиці. Серед них: Музей шведської армії, Музей Ваза, а також Національний архів Швеції. 

Переглянути фотоальбом

Для української команди шведська сторона організувала відвідини нового сховища для артефактів у Музеї шведської армії. Це масштабний простір, спеціально облаштований для зберігання цінних експонатів. Українських фахівців вразили технології вивчення та зберігання культурних цінностей, які застосовують шведські музейники і реставратори.

«Ми детально ознайомились з цінним для нас шведським досвідом застосування надсучасного спеціалізованого обладнання для зберігання експонатів. Маємо застосувати такі технології й в Україні. Водночас в умовах війни росії проти України є беззаперечною необхідність створення музейного депозитарію для українських артефактів», – розповів т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Нагадаємо, в Україні зберігаються музейні цінності, які походять з Північної Європи. Це предмети археології епохи вікінгів, декоративно-ужиткове мистецтво. Своєю чергою, в музеях Королівства Швеція експонуються предмети, що були створені на території України. Експонати відносяться до самих різних періодів історії. Знаково, що найдавніший документ датується 1135 роком. То ж сторони досягли домовленостей здійснити комплексне дослідження фондів шведських музеїв та архівів з метою пошуку та оцифрування артефактів, повʼязаних з Україною. Окрім вже облікованих документів, ще залишаються недослідженими величезні архіви.

Також шведи допомагатимуть українцям не тільки експертизою, а й практично. Зокрема, йдеться про створення перших в Україні «музейних депозитаріїв». Це мають бути надсучасні фондосховища, аби зберегти, захистити та продовжити наукові дослідження й реставрацію унікальних музейних експонатів. 

Нагадаємо, вчора в Музеї шведської армії в Стокгольмі відкрилась знакова міжнародна музейна виставка «Перехрестя: 1000 років спільної історії Швеції та України». Вона демонструє глибокі українсько-шведські зв’язки впродовж тисячоліття. Також подія яскраво презентує багатогранну історію та культуру України як частину європейського цивілізаційного поля.  

Вас може зацікавити

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв