Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Скарби Криму. Повернення»: першими відвідувачами виставки стали українські захисники та захисниці

3 липня, напередодні офіційного відкриття виставки «Скіфське Криму. Повернення», експозицію артефактів побачили українські військові — ті, завдяки кому культура продовжує жити сьогодні.

Дивитись фотоальбом
Фото: Azov.media

Серед запрошених гостей були присутні офіцер 12-ої бригади «Азов» та захисник Маріуполя Костянтин Кожекін, а також його побратими, представники Департаменту патрульної поліції, представники Головного управління розвідки та бійці бригад Національної гвардії Північного ОТО НГУ.

«Скарби Криму. Повернення» — це потужна перемога в боротьбі за культурну спадщину України, свідчення нашої тисячолітньої історії, що розкривається через культури багатьох народів, та утвердження верховенства права.

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

Експозиція фактично стане постійною у стінах Музею та триватиме до остаточної деокупації Криму, після чого колекцію планують перемістити на територію півострова.

У червні 2023 року Україна здобула історичну перемогу в міжнародному правовому полі: Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення судів попередніх інстанцій про повернення на Батьківщину 565 предметів з 4 кримських музеїв, що експонувалися в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Передача артефактів є логічним і справедливим завершенням тривалої судової тяганини за право власності між Україною та музеями, розташованими на підконтрольній росії території.

Виставковий проєкт «Скарби Криму. Повернення» реалізовано Національним музеєм історії України та Міністерством культури та інформаційної політики України за підтримки Благодійного фонду BGV та ГО «Інститут публічних комунікацій».

У рамках виставкового проєкту український бренд GUNIA Project спільно з Міністерством культури та інформаційної політики та Скарбницею Національного музею історії України створили благодійну прикрасу «Скіфське золото». 100 % прибутку від продажів буде спрямовано на закупівлю РЕБів для бригади НГУ «АЗОВ» фондом BGV із загальною метою збору 1 000 000 грн.

Партнери проєкту — Uklon, ПриватБанк та Vodafone. Медіапартнери — Укрінформ, Суспільне Мовлення, hromadske, 1+1 media, Факти ICTV, Вікна-новини, Harper’s Bazaar та Elle Ukraine.

Вас може зацікавити

Перша леді Олена Зеленська відкрила виставку «Скарби Криму. Повернення», за експонати якої Україна боролась майже 10 років 

Перша леді Олена Зеленська відкрила виставку «Скарби Криму. Повернення», за експонати якої Україна боролась майже 10 років 

У Києві розпочалася міжнародна конференція про захист культурної спадщини та протидію культурному стиранню

У Києві розпочалася міжнародна конференція про захист культурної спадщини та протидію культурному стиранню