Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Соледар. Сіль. Війна: у Києві відбулось відкриття фотовиставки про історію міста Соледар

Сьогодні, 5 травня, в Галереї протестного мистецтва Музею Майдану відбулось відкриття фотовиставки «Соледар. Сіль. Війна», що показує історію невеличкого квітучого в минулому міста, куди прийшов «рускій мір», та історію захисників, що боронять нашу країну на Донеччині. За більш ніж рік запеклих боїв Соледар практично знищено. Із січня 2023 року місто під російською окупацією.

На виставці зібрано понад півсотні світлин із міста Соледар фотографа Олександра Пархоменка та пресофіцера 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» ЗСУ Ірини Рибакової.

У відкритті виставки взяли участь: Катерина Чуєва, заступниця Міністра культури та інформаційної політики, Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного музею Революції Гідності, Володимир Тиліщак, виконувач обов’язків голови Українського інституту національної пам’яті, Олександр Мовчан, заступник генерального директора Донецького обласного краєзнавчого музею, Володимир Низиєнко, керівник відділу комунікацій ДП «Артемсіль», Вікторія Точена, начальник управління культури і туризму Донецької обласної державної адміністрації.

«Сьогодні наші сучасники, художники і фотомитці, документують події цієї війни та те, що відбувається в Україні. Вони роблять це, «перекладаючи» наш біль універсальною мовою мистецтва. Такі проєкти мають бути представлені не тільки в Україні, а й рушати іншими країнами, адже це один з найкращих способів розказати світу про те, що відбувається сьогодні з нами, нашим суспільством та про те, як ми чинимо цей спротив терору, окупації та тоталітарному режиму», — зазначила Катерина Чуєва.

Першу частину виставки присвячено мирному Соледару, який зафіксував на фотографіях Олександр Пархоменко, − потужності підприємства «Артемсіль», підземелля соляних шахт, процес видобутку солі, макросвітлини кристалів солі.

У другій частині виставки представлено світлини Ірини Рибакової з уже зруйнованого війною міста: майстерні портрети українських військовиків — оборонців Соледара, артилерійські залпи під час бою, зруйновані росіянами будинки. Чимало світлин Ірина Рибакова знімала в перервах між «прильотами», коли можна було, хоч ненадовго вийти з укриття.

Триватиме виставка «Соледар. Сіль. Війна»до 11 червня. Чекаємо на вас у Галереї протестного мистецтва Музею Майдану (Київ, вул. Липська, 16).

Уперше виставку «Соледар. Сіль. Війна» показали у французькому місті Ажен на річницю широкомасштабного вторгнення 24 лютого. В Україні виставка експонувалася у Покровську на Донеччині.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ