Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Тарас Шевченко: МКІП працює над забезпеченням доступу до інформації на деокупованих територіях

Тарас Шевченко, заступник Міністра культури та інформаційної політики України, взяв участь у засіданні Національного кластера з інформаційної стійкості на тему: «Інформаційна безпека держави в умовах воєнного стану: стійкість, захист, протидія». Під час свого виступу він підкреслив важливість забезпечення інформаційної безпеки в умовах воєнного стану та необхідність створення стійких захисних механізмів. В заході також взяли участь представники державних органів влади, експерти в сфері інформаційної безпеки та медіа.  

У відкритті заходу взяли участь заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк, заступник Міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко, заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр та керівник з операційної діяльності CRDF Global в Україні Михайло Верич. 

Тарас Шевченко під час свого виступу зазначив, що з початку російського вторгнення Україна стала жертвою масштабної дезінформації з боку росії, спрямованої на український інформаційний простір. Кремлівська пропаганда поширює нові наративи та фейки, щоб виправдати воєнні злочини та маніпулювати світовою спільнотою і населенням. Він також наголосив, що пріоритетними завданнями МКІП є забезпечення інформаційної безпеки, протидії дезінформації, підвищення медіаграмотності та створення якісного власного контенту.

За словами Тараса Шевченка, МКІП працює над виконанням Стратегії інформаційної безпеки України та Плану заходів з її реалізації на період до 2025 року. Стратегія, зокрема, визначає 7 цілей: протидію дезінформації та інформаційним операціям, розвиток української культури та громадянської ідентичності, підвищення медіаграмотності суспільства, захист прав особи на інформацію та свободу вираження, інформаційну реінтеграцію громадян на окупованих територіях, створення ефективної системи стратегічних комунікацій, розвиток інформаційного суспільства та культури діалогу.

«МКІП разом з іншими органами працює над забезпеченням доступу до інформації на деокупованих територіях. Відновлення інформаційної інфраструктури, покриття українським телерадіосигналом та повернення українських телерадіокомпаній є пріоритетом. Розповсюдження друкованих ЗМІ спільно з партнерами та військовими адміністраціями забезпечує доступ до інформації у відсутність електроенергії та інтернету», – зазначив заступник міністра.

Окремо Тарас Шевченко акцентував на найпопулярнішому джерелі інформації – соціальних мережах, зокрема Telegram. Він підкреслив, що ця платформа несе ризики для інформаційної безпеки України. Недостатня прозорість платформи, анонімні канали та можлива співпраця з російськими спецслужбами створюють загрозу для користувачів.

«Тому необхідно знайти прийнятний спосіб взаємодії з інтернет-посередниками загалом, і Telegram зокрема, з метою зниження, у першу чергу, безпекових ризиків», – сказав він.

Під час засідання Національного кластера з інформаційної стійкості відбулися панельні дискусії. Перша дискусія була присвячена ролі інформаційної стійкості у забезпеченні національної безпеки та обороноздатності держави в умовах воєнного стану. Теми другої та третьої панельних дискусій стали: «Захист національного інформаційного простору України: роль Міністерства культури та інформаційної політики та його ключових зацікавлених сторін» та «Битва наративів: протидія російській гібридній війні в глобальному інформаційному просторі». Під час дискусій учасники обговорили ряд питань, які потребують детальнішої уваги та комунікації в їх втіленні. 

Національний кластер з інформаційної стійкості, започаткований Апаратом Ради РНБО України, був проведений за підтримки Держдепартаменту США, Офісу зі спільного зменшення загрози, CRDF Global та за сприяння Міністерства закордонних справ України та Міністерства культури та інформаційної політики України. 

Довідково, Національний кластер з інформаційної стійкості – стратегічна координаційна платформа, покликана допомагати зацікавленим сторонам українського державного та приватного секторів визначати інструменти та методи, які росія використовує для поширення дезінформації, розробляти плани координації спільних дій, спрямованих на протидію шкідливим наративам, а також сприяти в організації тренінгів з інформаційної стійкості за підтримки міжнародних донорів та партнерів.  

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ