Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В Іспанії відбувся 17-ий щорічний Форум європейських керівників у сфері культурної спадщини

В іспанському місті Севілья відбувся 17-ий щорічний Форум європейських керівників у сфері культурної спадщини. Темою цьогорічного форуму є «Спадщина: живий механізм». 

Захід є майданчиком для обміну досвідом між різними країнами з питань збереження європейської нематеріальної культурної спадщини, а також обговорення найкращих практик в контексті міжнародного співробітництва.

З вітальним словом до організаторів та учасників форуму звернувся т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. Під час відеозвернення він підкреслив, що збереження культурної спадщини України стає надзвичайно важливим завданням у сучасних умовах, і це потребує підтримки міжнародних партнерів. 

Переглянути відеозвернення

«Сьогодні, коли Україна потерпає від військової агресії, питання збереження культурної спадщини стає найголовнішим завданням у  формуванні нашої української культури не тільки сьогодення, але й культури майбутнього. Виклик полягає в збереженні спадщини для майбутніх поколінь, і є чи не найскладнішим в нинішніх умовах. Ми дякуємо усім тим, хто допомагає Україні –  допомагає моніторити ситуацію, фіксувати злочини агресора, сприяє плануванню майбутньої реставрації пошкоджених об’єктів. Дякуємо тим, хто допоможе нам відновити їх, відкрити унікальні об’єкти культурної спадщини України для іноземних туристів», – зазначив Ростислав Карандєєв.

Він також закликав до збереження як матеріальної, так і нематеріальної духовної спадщини України, а також до активної участі у її відновленні та промотування на міжнародному рівні.

«Для українців є надзвичайно важливим питання збереження нашої минувшини. Питання збереження тих практик, які роблять нас українцями. Ми шануємо наші традиції в пісенній творчості, в хоровому виконанні, в хореографії, в деяких інших унікальних проєктах. І ми дуже хочемо, щоб про ці проєкти знала вся світова спільнота, щоб мала можливість подивитися, послухати, відчути Україну, відчути її через нематеріальну спадщину. Через неоціненні, переконаний, для усього світу культурні елементи», – зазначив Ростислав Карандєєв.

Довідково

Захід організовано Форумом європейських лідерів у сфері культурної спадщини, неформальною експертною мережею керівників у сфері національної спадщини країн Європейського Союзу та держав-членів Ради Європи, за підтримки Міністерства культури та спорту Іспанії в рамках головування Королівства Іспанія в Раді Європейського Союзу. Форум відбувається з 27-29 вересня у місті Севілья (Королівство Іспанія).

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ