Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Києві презентували фільм Акіма Галімова про Підгорецький замок із циклу «Українські палаци. Золота доба»

У кінотеатрі «Жовтень» відбувся показ першої серії другого сезону історичного документального циклу команди Акіма Галімова «Українські палаци. Золота доба». Епізод розкриває історію Підгорецького замку, що на Львівщині. 

У заході взяв участь заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

«Безперечно, війна та боротьба за збереження української ідентичності та нашої спадщини є надзвичайно важливою. Це розуміють і представники українських медіа, які роблять багато контенту для популяризації нашого надбання, і наші американські партнери, які всіляко підтримують створення такого продукту. Тож зараз дуже приємна мить —  коли робота відзнята, подолано всі труднощі, і ми можемо побачити результат роботи знімальної команди», — сказав він. 

Восьмисерійний історичний відеопроєкт «Українські палаци. Золота доба» розповідає про життя і діяльність власників українських палаців — як тих, що стоять і за наших часів, так і тих, які не пережили буремне ХХ століття. Разом з істориками, архітекторами з 3D реконструкцій і спеціалістами VFX автори проєкту відтворюють екстер’єри та інтер’єри втрачених маєтків, розкривають їхню історію, яку намагалася стерти радянська влада.

«На моє переконання, палаци є свідченням епохи. Вони можуть розповісти про історію, про людей і про події», — сказав Акім Галімов.

Він додав, що всі серії документального проєкту розповідають не лише про архітектуру як таку, а й про відповідальність українців перед своєю спадщиною. 

Після показу відбулася дискусія, де учасники обговорили важливість повернення архівних історичних джерел до України й роль палаців як туристичних центрів.

Зокрема, український історик Олександр Алфьоров підкреслив, що такі об’єкти як Підгорецький замок мають туристичний потенціал завдяки загадковому ореолу. Начальниця управління культури і туризму виконавчого комітету Рівненської міської ради Наталія Лозовська розповіла, як провалля, де знайшли залишки палацу, перетворили на сучасну музейну локацію із застосуванням технологій оповненої реальності. 

Водночас директорка департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики Мар’яна Томин наголосила на розробці більш сприятливого законодавства для залучення приватного капіталу до реставраційних робіт. 

Проєкт «Українські палаци. Золота доба» створено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 

Вас може зацікавити

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв