Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Києві презентували заходи до Дня Героїв Небесної Сотні

Сьогодні, 13 лютого, в Медіацентрі Україна-Укрінформ презентували програму заходів інформаційно-соціальної кампанії, гасла та ключові тези до Дня Героїв Небесної Сотні. 

Переглянути відео

Десять років тому – 20 лютого 2014 року в середмісті столиці України загинула найбільша кількість людей – 48. Їх назвали Героями Небесної Сотні разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року, обстоюючи демократичні цінності та територіальну цілісність України.

Цьогоріч пам’ять Героїв Україна вшановуватиме в умовах війни, маючи тисячі загиблих військових та цивільних. Імена Героїв Небесної Сотні стоять першими в мартирологу загиблих у російсько-українській війні. 

«Ретроспектива подій десятирічної давнини очевидна. Маємо виховати українське молоде покоління в дусі патріотизму. З тим самим відношенням до нашої країни та національних цінностей, які були в серцях загиблих Героїв Небесної Сотні й тих, хто сьогодні жертовно захищає нашу країну. Найкраще це робити на прикладах тих, хто віддав своє життя, проявив найвищий патріотизм», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Переглянути фотоальбом

Він підкреслив, що МКІП спільно з громадськістю й іншими органами влади підтримуватимуть як науковців, які аналізують історію і встановлюють історичні зв’язки, так і всі творчі ініціативи щодо виготовлення матеріалів патріотичного й виховного спрямування. Т. в. о. Міністра також презентував відеоролик, присвячений Героям Небесної Сотні. 

Переглянути відеоролик

«Ми приділяємо велику увагу молоді, на них найбільша надія. Для нас головне – зберегти, поширити розповідь про події Майдану. Щоб це закарбувалось в пам’яті на все життя у молодого покоління», – зазначив генерал-майор ЗСУ, Герой України, заступник начальника Національного університету оборони України Ігор Гордійчук.

Так, 18 лютого відбудеться захід з вшанування загиблих в Маріїнському парку, Панахида в пам’ять Героїв Небесної Сотні та борців за незалежність України, а також Хода пам’яті й покладання квітів, запалення лампадок. 

«Наша пам’ять про героїв небесної сотні, як і пам’ять про всіх захисників України, є священною. Вона не може бути якось применшена. Якщо ми говоримо, яким чином найкраще вшанувати пам’ять, то певну відповідь ми отримали, коли минулого року замовляли соціологічне опитування. Серед питань було таке: «що, на вашу думку, є або буде найкращим вшануванням пам’яті Героїв Небесної Сотні?». Понад 50% громадян обрали відповідь про справжні реформи в країні та подолання корупції. А також друга відповідь – це нарешті винесення вироків у справах Майдану та ув’язнення винних. Я думаю, що проведення реформ, входження до Європейського Союзу, перемога над російським агресором сьогодні й буде найкращим виявом нашої пам’яті про Героїв. Але це не применшує важливості повсякденної роботи щодо вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні та Героїв російсько-української війни», – підкреслив в. о. голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак. 

19 лютого відкриється вулична виставка бельгійського фотографа Джима Сумкая «Київ 2014. Повернення» та показ фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж». 

20 лютого відбудеться церемонія ушанування пам’яті Героїв Небесної Сотні та учасників Революції Гідності й щорічна тиха акція на згадку про загиблих під час Революції Гідності «Ангели пам’яті» та «Медіамарафон: 10 років російської агресії. Український шлях до справедливості. Майдан. Крим. Схід. Повномасштабне вторгнення».

«Люди намагаються усвідомити, що відбулося на Майдані. Сьогодні не лише українське суспільство й правоохоронні органи ведуть слідчі дії. Є певні докази, що насправді на Майдані під час подій Революції Гідності було вчинено акт агресії російської федерації проти України. Це не метафора. Можемо говорити, що війна почалася на Майдані. Війна України за власну свободу, війна проти російської агресії. Факт агресії був вчинений вже тоді. Саме тому наша програма така багаторівнева. Вона розрахована на різні аудиторії та включає вже професійні комемораційні практики, які перетворюються на культурну форму пам’яті, коли вже ініціатива знизу формує певні підходи», – розповів генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло. 

Програмою також передбачені виставки, екскурсії й тематичні вечори. Детальніше програмою заходів до Дня Героїв Небесної Сотні можна ознайомитись тут

Також у заході взяв участь Павло Сидоренко – військовослужбовець ЗСУ, координатор громадської спілки «Ініціативна група постраждалих/ поранених на Майдані».

Вас може зацікавити

МКІП готує бюджетну декларацію на наступний рік щодо фінансової підтримки регіональних медіа 

МКІП готує бюджетну декларацію на наступний рік щодо фінансової підтримки регіональних медіа 

Пріоритетні завдання у прифронтових регіонах — створення укриттів та мистецьких хабів на базі об’єктів культурної інфраструктури, — Ростислав Карандєєв

Пріоритетні завдання у прифронтових регіонах — створення укриттів та мистецьких хабів на базі об’єктів культурної інфраструктури, — Ростислав Карандєєв