Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Києві відбувся концерт кримськотатарської музики «Гази ІІ Герай Хан: музична спадщина України»  

Переглянути фотоальбом

21 грудня в Національному центрі «Українській Дім» прозвучали унікальні твори 16 століття, написані кримським ханом Газою ІІ Гераєм. Їх виконав камерний склад симфонічного оркестру «Київ-Класик» під орудою артиста ЮНЕСКО в ім’я миру Германа Макаренка за соло флейтиста Антона Кушніра.

Робота з повернення майже 500-річної музики слухачам 21 століття тривала понад два роки та містила оцифрування нотних аркушів та їх адаптацію до оркестрового виконання. Аранжування до оригінальний творів хана Герая написав український композитор Артем Рощенко. 

Прем’єра концерту з відновленими кримськотатарськими творами відбулася у листопаді цього року під час 42-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. Водночас в Україні цю музику зіграли уперше.

Проєкт реалізувався за фінансової підтримки Стабілізаційного фонду культури та освіти 2023 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut в Україні.

Гази ІІ Герай Буря (1551-1607) – кримський хан з династії Гераїв, син Девлета І Герая. Уславився, зокрема, як каліграф, поет (відомим під псевдонімом Газайї), майстер гри на саазі. Поетичні і музичні твори Газайї вважаються етапною віхою в історії кримськотатарського мистецтва. 

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ

Ростислав Карандєєв відвідав прифронтовий Краматорськ